Clicky


 


Argentinië grijpt in bij koersdip

Argentinië grijpt in bij koersdip
13-08-2018 19:31 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

BUENOS AIRES - De centrale bank van Argentinië heeft ingegrepen om iets te doen aan de waardedaling van de peso. Die zakte naar het laagste niveau ooit.

Het belangrijkste rentetarief in het Zuid-Amerikaanse land werd verhoogd naar 45 procent. Ook werd een dagelijkse verkoop van dollars uitgesteld en werd het einde aangekondigd van een programma van kortlopende leningen. Die leningen waren vanwege de korte looptijd en de waardedaling van de peso in de praktijk vooral een last voor Argentinië.

Het was al de vierde onverwachte renteverhoging in Argentinië dit jaar. De Argentijnse munt is ondanks de ingrepen al meer dan een derde van zijn waarde verloren. Dat is de grootste waardedaling ter wereld, na die van de Turkse lira. In Turkije werden maandag ook maatregelen genomen door de centrale bank, maar die gingen minder ver dan die in Argentinië. De problemen in Turkije zorgen voor extra druk op opkomende markten als Argentinië.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verstrekte in juni een noodkrediet van 50 miljard dollar aan Argentinië, het grootste in de geschiedenis van het IMF. Dat geld moet de economie ondersteunen. Het IMF reageerde positief op de plannen van de Argentijnse centrale bank om de korte leningen te schrappen. "Uitvoering van dit plan zou een belangrijke bron van kwetsbaarheid kunnen wegnemen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions