Turkse crisis houdt beurzen in greep

Turkse crisis houdt beurzen in greep
13-08-2018 09:53 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag opnieuw omlaaggegaan . Ook de andere Europese beurzen verloren terrein. De aandacht bleef uitgaan naar de Turkse lira, die ondanks maatregelen van de Turkse centrale bank opnieuw daalde. Beleggers maken zich zorgen dat de Turkse crisis overslaat naar de Europese financiële markten en bankensector.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 560,52 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 787,99 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,8 procent.

De Turkse centrale bank nam maatregelen om de sterke koersdaling van de lira tegen te gaan. Zo worden de reserve-eisen voor lira's en buitenlandse valuta's voor Turkse banken verlaagd en wordt ,,alle noodzakelijke liquiditeit'' beschikbaar gesteld voor banken. De door de markt gehoopte renteverhoging zat er overigens niet in. Na de aankondiging liep het waardeverlies voor de lira iets terug.

Grootste dalers bij de hoofdfondsen waren ING Groep en ABN AMRO met verliezen van 1,5 en 1,2 procent. Ook andere Europese banken gingen verder omlaag. De Franse bank BNP Paribas, de Italiaanse bank UniCredit en de Spaanse bank BBVA, die een grote blootstelling hebben aan Turkije, leverden tot 2,7 procent in. JPMorgan verlaagde de adviezen voor deze drie banken.

Kabel- en telecomconcern Altice Europe was een van de weinige stijgers in de AEX met een winst van 1,2 procent. In de MidKap sloot Air France-KLM de rij met een min van ruim 4 procent. De onderhandelingen over een nieuwe cao voor piloten van KLM bevinden zich volgens de luchtvaartmaatschappij in een moeilijke fase. Pilotenvakbond VNV zou volgens De Telegraaf aansturen op een staking. Oliedienstverlener SBM Offshore was de enige stijger met een plus van 1 procent.

In Frankfurt kelderde Bayer 9,5 procent. Chemiereus Monsanto, die onlangs werd overgenomen door zijn Duitse branchegenoot, moet 253 miljoen euro betalen aan een man die voor de rechter verklaarde dat hij kanker heeft gekregen van het glyfosaathoudende middel Roundup. Tegen Monsanto lopen nog duizenden andere zaken.

De euro was 1,1382 dollar waard, tegen 1,1412 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 67,41 dollar. Brentolie zakte ook 0,3 procent in prijs en werd verhandeld voor 72,59 dollar per vat.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,787
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden