Clicky


Trump twittert Turkse lira verder omlaag

Trump twittert Turkse lira verder omlaag
10-08-2018 15:27 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

ANKARA - [update 20:30 uur} De Turkse lira is vrijdag fors gezakt na aangekondigde extra sancties van de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde op Twitter aan de importheffingen op staal en aluminium uit Turkije te verdubbelen. Daarmee komen die heffingen op respectievelijk 50 procent en 20 procent.

De Turkse overheid riep de VS inmiddels op af te zien van verdere sancties omdat die de relatie tussen de twee NAVO-bondgenoten verder onder druk zetten. Ankara gaf ook aan dat het zo nodig zal terugslaan. Turkije wil dat de meningsverschillen met de VS via diplomatie en dialoog worden opgelost.

De lira was direct na de tweet van Trump naar een nieuw dieptepunt gedaald. De Turkse munt verloor daarmee vrijdag tot wel 20 procent aan waarde ten opzichte van de dollar. De lira is de afgelopen week toch al rap aan het dalen als gevolg van het oplopende conflict tussen Turkije en de VS.

De fors goedkopere munt betekent dat de al fikse inflatie in het land nog verder dreigt op te lopen. Daardoor wordt het leven voor de Turkse bevolking steeds duurder. Behalve het conflict met de VS zijn er ook zorgen over de invloed die president Recep Tayyip Erdogan heeft op het beleid van de Turkse centrale bank. Erdogan riep Turken vrijdag op hun goud en buitenlandse valuta in Turkse lira om te zetten.

Erdogan is tegenstander van het verhogen van de rente en benoemde onlangs zijn schoonzoon Berat Albayrak tot minister van Financiën. Die had net voor Trumps Twitterbericht zijn plannen voor een nieuw economisch beleid uitgezet, waarin hij onder meer de onafhankelijkheid van de centrale bank benadrukte. Ook gaat Turkije de hand op de knip houden, wordt een minder snelle economische groei nagestreefd en moet de inflatie in toom worden gehouden. Critici gaven echter aan dat de plannen van Albayrak weinig concreet werden.

In het kielzog van de lira verloor ook de euro aan waarde ten opzichte van de dollar. De angst bestaat dat de vrije val van de Turkse munt overslaat op Europese banken met een bijzondere blootstelling aan Turkije.