HEMA zegt contract met winkeleigenaren op

HEMA zegt contract met winkeleigenaren op
10-08-2018 14:35 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Winkelketen HEMA wil af van winkeleigenaren die bestuursleden zijn van de franchisenemersvereniging Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB) HEMA. Het bedrijf heeft in een onlangs verstuurde brief gemeld de contracten met die franchisenemers die goed zijn voor 24 winkels niet te verlengen.

HEMA ligt al langer overhoop met zijn franchisehouders, onder meer over kosten rond onlineverkopen. De 96 franchisenemers, verenigd in de VAB HEMA, zijn goed voor circa 40 procent van de winkels in Nederland. Vorige maand stelde de rechtbank in Amsterdam de franchisenemers nog grotendeels in het gelijk in het slepende conflict met het hoofdkantoor over kosten voor e-commerce.

Het overleg tussen HEMA en de VAB ligt stil. HEMA zou franchisenemers nu op individuele basis benaderen, maar de rechtbank heeft geoordeeld dat overleg alleen via het bestuur van de VAB moet lopen. De VAB wil er graag in constructief overleg met HEMA uitkomen, laat een woordvoerder namens de vereniging weten. HEMA was niet bereikbaar voor commentaar op de kwestie.

De contracten tussen HEMA en zijn franchisehouders hebben een looptijd van tien jaar. De opzegging gaat in zodra die contracten aflopen.

HEMA is eigendom van de Britse investeerder Lion Capital die de keten al jaren probeert te verkopen. In juni haakte de Belgische investeerder Core Equity Holdings nog af bij een overname van HEMA voor 1 miljard euro. Naar verluidt was de regeling van HEMA met zijn franchisenemers rond webhandel de reden voor het stuklopen van de deal.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden