Aantal faillissementen in 2018 naar laagste niveau van deze eeuw

Aantal faillissementen in 2018 naar laagste niveau van deze eeuw
09-08-2018 09:43 | Faillissementen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar met 10 procent daalt naar het laagste niveau van deze eeuw. De daling is wel minder sterk dan voorgaande jaren. Ondanks de goede economische vooruitzichten, staan bedrijven ook voor structurele uitdagingen, zoals veranderend consumentengedrag en het ontstaan van nieuwe markten. Hoewel de kans op faillissement voor starters en volwassen bedrijven gelijk is, zijn de oorzaken daarentegen veelal verschillend.

Kaalslag in de zorg en de winkelstraat

In de eerste helft van 2018 zijn er 1829 bedrijven failliet gegaan, 13 procent minder vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. In de meeste sectoren gingen minder bedrijven failliet. De grootste dalingen deden zich voor in de bouw (-22 procent) en de zakelijke dienstverlening (-18 procent). Beide sectoren profiteren van de goed draaiende economie. Alleen in de detailhandel (+4 procent) en de zorg (+15 procent) gingen meer bedrijven bankroet. De zorgsector kampt nog altijd met de nasleep van doorgevoerde hervormingen en bezuinigingen in voorgaande jaren. In de detailhandel verkeren veel winkeliers, ondanks stijgende consumentenbestedingen, structureel in zwaar weer.

Tien procent minder faillissementen in 2018

Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen in 2018 met 10 procent daalt naar het laagste niveau van deze eeuw. Katinka Jongkind, econoom mkb bij het ING Economisch Bureau: “De verwachte daling van 10 procent is minder sterk dan voorgaande jaren. Enerzijds gaan er minder bedrijven failliet vanwege de aanhoudend gunstige economische vooruitzichten. Anderzijds staan bedrijven ook voor structurele uitdagingen, zoals veranderend consumentengedrag, nieuwe technologieën en het ontstaan van nieuwe markten. Het is daarom van belang dat bedrijven mee veranderen met deze ontwikkelingen om levensvatbaar te blijven.”

Kans op faillissement gelijk, oorzaken verschillend

Uit een analyse onder mkb-bedrijven blijkt dat de kans op faillissement (gemeten op totaal aantal bedrijven in de betreffende leeftijdscategorie) tussen startende (jonger dan 3 jaar) en volwassen (ouder dan 10 jaar) bedrijven vrijwel gelijk is. De oorzaken waardoor een bedrijf failliet gaat zijn voor de zeer jonge en oudere bedrijven wel degelijk verschillend.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,478

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden