Transport Online - Ryanair wil staking Nederland laten verbieden

 


Ryanair wil staking Nederland laten verbieden

Ryanair wil staking Nederland laten verbieden
08-08-2018 16:20 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

BADHOEVEDORP - Ryanair stapt naar de rechter om te proberen een pilotenstaking in Nederland te voorkomen. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zegt te zijn gedagvaard door Ryanair, met als inzet een stakingsverbod voor het gehele zomerseizoen.

VNV zegt verrast te zijn over het kort geding, dat donderdagmiddag in Haarlem plaatsvindt, en noemt die stap bovendien voorbarig. Nederlandse piloten staken in tegenstelling tot collega's uit andere landen nog niet. Ook heeft de bond überhaupt nog geen voornemen uitgesproken om te gaan staken.

Het conflict met Ryanair draait vooral om de arbeidsvoorwaarden die de budgetmaatschappij hanteert. De VNV keert zich bijvoorbeeld tegen schijnzelfstandigheid en wil doorbetaling bij ziekte. Daarnaast vinden de bonden in alle betrokken landen dat de lokale arbeidswetgeving van kracht moet zijn op de arbeidscontracten. Nu geldt voor de veertig tot vijftig in Nederland werkzame Ryanair-vliegers de Ierse wetgeving.

Ook elders heeft de Ierse luchtvaartonderneming het aan de stok met de bonden. Ierse, Zweedse, Duitse en Belgische piloten leggen vrijdag het werk neer. Ook het cabinepersoneel in verschillende landen staakte vorige maand al eens. Vorige maand vielen duizend vluchten uit door uiteenlopende redenen, vooral de stakingen. Bijna 200.000 reizigers werden daar de dupe van.

De stakingen in andere landen hebben slechts een beperkte impact op Nederlandse reizigers. Soms worden vluchten op Nederlandse bestemmingen uitgevoerd door een crew uit een ander land.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,589
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden