Clicky


250 banen weg bij zakenbank ABN AMRO

250 banen weg bij zakenbank ABN AMRO
08-08-2018 11:48 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - ABN AMRO snijdt in zijn internationaal actieve zakenbank, maar de bank trekt zich zeker niet terug op Nederlands grondgebied. Bijvoorbeeld bij vermogensbeheer is pas nog een grote overname gedaan in België en ook elders zijn er plannen voor verdere groei.

De ingreep kost 250 van de bijna 2600 banen bij de zakenbank. Het gaat zowel om bankiers als ondersteunende functies, binnen en buiten Nederland. Het onderdeel houdt zich onder meer bezig met de financiering van internationale sectoren als de scheepvaart en het begeleiden van overnames en beursgangen.

Topman Kees van Dijkhuizen meent dat de activiteiten te weinig opleveren. Hij wil de winstgevendheid juist opvoeren, nu de kapitaalregels voor banken steeds strenger worden. Daarom gaat de zakenbank minder geld steken in handelsfinanciering en sectoren waarvan de inkomsten wisselvallig zijn. Ook met diamanten is ABN AMRO voortaan voorzichtig, al blijft de bank hierin wel actief.

"Het is geen kleine banenreductie'', zegt Van Dijkhuizen. Toch valt de ingreep in het niet bij de vele banen die eerder al bij de bank verdwenen. Daarbij gingen er vooraf geruchten over halvering van de zakenbank.

ABN AMRO staat er niet slecht voor. Volgens Van Dijkhuizen profiteert de bank nog steeds van de sterke Nederlandse economie. De rentebaten blijven bijvoorbeeld sterk, ondanks de erg lage rente in Europa.

Onder de streep hield de bank in het tweede kwartaal een nettowinst over van 688 miljoen euro. Dat is 28 procent minder dan een jaar terug, maar het resultaat is toch een stuk beter dan analisten hadden voorzien. Belangrijk voor beleggers is ook dat de kapitaalbuffer flink aandikte. Van Dijkhuizen hintte in zijn toelichting verder op een mogelijk aandeleninkoopprogramma of een hoger dividend later dit jaar.

Eind vorige maand kondigde ABN AMRO de overname aan van de Belgische private banking-activiteiten van Société Générale. Daarmee verdubbelt de bank zijn beheerd vermogen bij de zuiderburen tot 12 miljard euro. Ook in bijvoorbeeld Frankrijk ziet de bank nog groeikansen met vermogensbeheer. De bank telt in totaal momenteel dik 19.000 arbeidsplaatsen.