Clicky


Met ontslag bedreigde werknemers Paragon gaan demonstreren bij kantoor Schlumberger

Met ontslag bedreigde werknemers Paragon gaan demonstreren bij kantoor Schlumberger
07-08-2018 11:26 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Een delegatie van met ontslag bedreigde werknemers van Paragon in Beverwijk, onlangs overgenomen door Borr Drilling, demonstreert donderdag 9 augustus met de maritieme vakbond Nautilus International voor het kantoor van Borr Drilling’s grootste aandeelhouder: Schlumberger. Zij roepen deze investeerder op er bij de directie van Borr Drilling op aan te dringen te stoppen met social dumping. Graag willen zij ook met het Schlumberger management in gesprek hierover.

De nieuwe eigenaar van Paragon, Borr Drilling Limited, wil het voormalig Paragon Offshore kantoor in Beverwijk nagenoeg sluiten en ontslag dreigt voor ruim 70 werknemers werkzaam op kantoor en de offshore platforms. Borr Drilling weigert een goed sociaal plan af te sluiten met de vakbond. Nautilus International spreekt van social dumping en eist nu dat er alsnog een goed sociaal plan wordt afgesloten.

Op 25 juni hield Nautilus samen met het Paragon personeel een geslaagde protestactie in de haven van IJmuiden. En op 2 juli stuurde de bond een ultimatum naar Borr Drilling, ter attentie van VP HR, Hicham Hachkal. De heer Hachkal gaf op 5 juli aan niet aan de in het ultimatum gestelde eisen inzake een goed sociaal plan tegemoet te willen komen. Op achtereenvolgens 13 juli en 26 juli waren er ook internationale protestacties voor de Borr Drilling kantoren Oslo en Aberdeen. Borr Drilling geeft echter nog steeds ‘niet thuis’.

Borr Drilling werft tegelijkertijd nieuwe medewerkers

Nautilus bestuurder Bert Klein: "Wij zijn sinds mei in gesprek met Borr, waarbij de inspanningen er op gericht zijn om ontslagen te voorkomen. Indien ontslagen nu kennelijk niet te vermijden zijn, is de doelstelling om een net Sociaal Plan te realiseren, dat minimaal moet voldoen aan hetgeen in Nederland normaal wordt afgesproken. Dat wil zeggen duidelijk meer dan alleen de wettelijk geregelde transitievergoeding. Een bedrijf dat zich als wereldspeler wil presenteren, dient ons inziens ook bij afscheid van werknemers zich die houding aan te meten…"

"Bovendien werft Borr Drilling op zijn website doodleuk nieuwe medewerkers, terwijl men ons zegt geen werk meer voor de Paragon medewerkers te hebben. Dat lijkt dus sterk op social dumping! En een bedrijf dat recent meer dan een miljard US Dollar investeert kan geen goed Sociaal Plan aanbieden - dat met vergelijkbare bedrijven in Nederland wel kon worden overeengekomen – omdat het niet over voldoende middelen beschikt? Dat is toch te gek voor woorden!"

Borr Drilling wil wereldspeler worden

Borr Drilling Limited heeft eind maart van dit jaar alle aandelen van Paragon Offshore BV en Paragon Enterprise Limited overgenomen. Met de overname was een bedrag van ruim 200 miljoen US Dollar gemoeid. Borr Drilling heeft in de tussentijd een groot aantal offshore platformen laten bouwen. Recent heeft men nog een order geplaatst ter waarde van een kleine 800 miljoen US Dollar.

Borr Drilling is een werkgever die in 2016 is opgericht en streeft naar eigen zeggen de grootste speler van mobiele platformen ter wereld te worden. Met de overname van Paragon is er weer een concurrent uit de markt weg gekocht. Dit opkopen heeft wel tot gevolg dat er reorganisaties plaats moeten vinden, volgens Borr.