Transport Online - Mislukte aanslag met drones op Venezolaanse president

Mislukte aanslag met drones op Venezolaanse president

Mislukte aanslag met drones op Venezolaanse president
05-08-2018 09:46 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

CARACAS - Tijdens een toespraak van de Venezolaanse president Nicolas Maduro in Caracas zijn zaterdagavond verscheidene drones met explosieven ontploft. Volgens de Venezolaanse minister van Informatie Jorge Rodriguez ging het om een aanslag tegen de president. Zeven soldaten van de nationale garde raakten gewond. Maduro zelf bleef ongedeerd.

De president sprak in het centrum van de hoofdstad een militaire parade toe over de staat van de economie, toen vlakbij explosies klonken. Op televisiebeelden is te zien hoe mensen naast hem op het podium, onder wie Maduro's vrouw, schrikken en omhoog kijken. De camera draait vervolgens naar de parade, waar onder de honderden soldaten paniek uitbreekt. Daarna werd de live-uitzending afgebroken.

"Onze onderzoeken tonen aan dat er explosies waren van verscheidene drones vlakbij het podium", zei Rodriguez op de staatstelevisie. "We hebben bewijs dat dit een moordaanslag was. Ze hebben gefaald."

Wie achter de aanslag zit is niet duidelijk. In een televisietoespraak enkele uren na de aanslag sprak Maduro over een "rechtse samenzwering" die haar oorsprong heeft in buurland Colombia, terwijl de financiers en planners in de Amerikaanse staat Florida verblijven. Volgens de president zijn verschillende daders gepakt.

Hij zei verder dat "een schild van liefde" hem beschermd had tegen de drone-aanval. "Ik ben er zeker van dat ik nog veel jaren zal leven."

Onder de voormalige buschauffeur Maduro is het olierijke Venezuela in een diepe economische crisis geraakt die gepaard gaat met een enorme schaarste aan goederen. Als gevolg daarvan is er een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen naar buurlanden. Vooral naar Colombia, maar ook naar de Antillen. Aruba, Bonaire en Curaçao zijn slechts door een stukje Caribische zee gescheiden van Venezuela.

In mei werd Maduro voor zes jaar herkozen in verkiezingen die onder meer volgens minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok niet vrij en onafhankelijk zijn verlopen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,919
Diesel1,562

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen