Clicky


Politie maakt excuses voor hard verhoor verkrachte vrouw

Politie maakt excuses voor hard verhoor verkrachte vrouw
04-08-2018 09:55 | Binnenland | auteur ANP

VENRAY - De politie in Limburg heeft excuses aangeboden aan een vrouw die in december 2016 werd verkracht door een tbs'er op onbegeleid verlof. De toen 21-jarige Susanne uit Venray werd tijdens de verhoren rond haar aangifte zwaar onder druk gezet door twee zedenrechercheurs die haar niet geloofden, schrijft de Volkskrant. Het slachtoffer doet zaterdag haar verhaal in de krant, die ook de officiële stukken rond de zaak heeft ingezien.

Daaruit blijkt dat de rechercheurs haar verklaringen in twijfel trekken en telkens vragen of ze haar aangifte wel wil doorzetten. "Soms is dit ook een schreeuw om aandacht. Of dat er geestelijk iets aan de hand is", zegt een van hen. Ook wordt haar gevraagd: "Wat voor ervaring heb je met pijpen? Je zegt dat de penis slap was, maar je gaat toch kokhalzen. Doe eens voor? Hoe kokhals je dan?"

In een excuusbrief aan de vrouw schrijft de teamchef dat de twee rechercheurs "binnen de kaders" hebben gehandeld, maar ook dat het belang van het slachtoffer "onvoldoende is meegewogen" en dat hij de gang van zaken "zeer betreurt".

De dader zat in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum. Hij werd voor deze verkrachting opgepakt na een DNA-match. Na zijn aanhouding vroeg de politie het slachtoffer en haar familie maandenlang te zwijgen. Dat zou zijn gebeurd omdat de betrokkenheid van een tbs'er "heel gevoelig ligt", zegt een politiewoordvoerder tegen de krant.

Op sociale media zijn vooral geschokte reacties te zien. Zo twittert de VN-organisatie UN Women Nederland: "Dit soort verhoormethoden retraumatiseren slachtoffers van verkrachting en weerhouden slachtoffers van aangifte doen. Wij pleiten voor een gendersensitieve aanpak en training bij het politiekorps." Strafrechtadvocaat Richard Korver schrijft op Twitter: "Schandalig. Niets minder."

Een enkeling wijst erop dat rechercheurs vervelende vragen wel móeten stellen om valse aangiftes uit te sluiten.