Transport Online - Deze maand hinder scheepvaart en verkeer door vervangen omloopwielen Botlekzijde Botlekbrug

Deze maand hinder scheepvaart en verkeer door vervangen omloopwielen Botlekzijde Botlekbrug

Deze maand hinder scheepvaart en verkeer door vervangen omloopwielen Botlekzijde Botlekbrug
03-08-2018 13:34 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Rijkswaterstaat vervangt dit jaar de omloopwielen van de Botlekbrug. In de maand augustus 2018 veroorzaken deze werkzaamheden hinder voor de scheepvaart. In het voorjaar verving Rijkswaterstaat de omloopwielen aan de Perniszijde. Nu plaatsen we 32 nieuwe omloopwielen aan de Botlekzijde.

Hinder scheepvaart Oude Maas door vervangen omloopwielen

Vanaf 1 augustus 2018 is ook de oostelijke vaargeul (vaargeul Perniszijde) beschikbaar. De hef wordt echter nog niet bediend. Schepen lager dan 14 m en schepen met een diepgang van minder dan 7 m kunnen ongehinderd gebruikmaken van beide vaargeulen onder de Botlekbrug. Alle overige schepen moeten gebruik blijven maken van de westelijke doorvaart (Botlekzijde). Voor schepen die geen gebruik kunnen maken van de oostelijke doorvaart (Perniszijde), geldt dat de Oude Maas gestremd is van:

  • Zaterdag 11 augustus 03.00 uur tot zondag 12 augustus 02.00 uur
  • Maandag 20 augustus 06.00 uur tot zaterdag 1 september 02.00 uur

Voor de scheepvaart die geen gebruik kan maken van de vaargeul aan Perniszijde zijn er in de periode van 20 augustus tot 1 september 2018 doorvaartmogelijkheden beschikbaar door de vaargeul aan de Botlekzijde. Zie voor meer informatie de Bekendmaking aan de Scheepvaart.

In augustus vindt regulier onderhoud aan de brug plaats. Hierdoor is de Oude Maas ter hoogte van de Botlekbrug voor de hoge scheepvaart gestremd van:

  • Woensdag 15 augustus 22.00 uur tot donderdag 16 augustus 05.00 uur. Tussen 02.00 uur en 02.30 uur is er voor deze schepen een doorvaartmogelijkheid beschikbaar.

Beschikbaarheid vaargeulen Oude Maas

Tot nu toe is alleen gebruik gemaakt van de vaargeul onder het hefdeel aan Botlekzijde. Aangezien de hef in de andere vaargeul niet gebruikt werd, was het praktisch om eerst de omloopwielen van het hefdeel aan Perniszijde te wisselen.

Omdat de Oude Maas een belangrijke vaarroute is, moeten schepen altijd kunnen blijven doorvaren. De pijlers van de oude brug die de vaargeul aan de oostzijde nog blokkeerden zijn opgeruimd en de Oude Maas iets ten noorden van de Botlekbrug is sinds half juli verdiept. Hierdoor is ook de vaargeul aan Perniszijde nu beschikbaar en kunnen de omloopwielen van het andere hefdeel gewisseld te worden.

Zolang de oostelijke hef niet gedraaid wordt geldt dat alleen schepen lager dan 14 m en schepen met een diepgang van minder dan 7 m ongehinderd gebruik kunnen maken van beide vaargeulen onder de Botlekbrug. Zodra de oostelijke hef beschikbaar is, geldt dat schepen met een diepgang tussen de 7 en 8,40 m onder voorwaarden door de vaargeul aan de Perniszijde kunnen. Hiervoor verwijzen we naar de loods en de Bekendmaking aan de Scheepvaart.

De oostelijke vaargeul is echter niet beschikbaar voor schepen dieper dan 8,4 m. Dit komt onder andere omdat aan Perniszijde, iets ten noorden van de Botlekbrug, een zinkerbundel ligt. Door deze zinkerbundel is de vaargeul daar niet dieper dan 8,60 m. Schepen die dieper zijn dan 8,40 m moeten dus nog steeds door de westelijke vaargeul.

Hinder wegverkeer Botlekbrug

Voor het wisselen van de omloopwielen is de Botlekbrug in augustus 2018 diverse keren afgesloten voor het autoverkeer en de (brom)fietsers en voetgangers. 

Afsluitingen autoverkeer Botlekbrug (A15)

De Botlekbrug in de snelweg A15 is voor het wisselen van de omloopwielen in augustus voor het autoverkeer afgesloten van:

  • Zaterdag 11 augustus 03.00 uur tot zondag 12 augustus 02.00 uur
  • Woensdag 22 augustus 22.00 uur tot donderdag 23 augustus 02.00 uur
  • Vrijdag 24 augustus 22.00 uur tot zaterdag 25 augustus 02.00 uur
  • Dinsdag 28 augustus 22.00 uur tot woensdag 29 augustus 02.00 uur 
  • Vrijdag 31 augustus 22.00 uur tot zaterdag 1 september 02.00 uur

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,845
Diesel1,509

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen