Clicky


Minister Grapperhaus: website met valse (Nederlandse) rijbewijzen kan niet uit de lucht gehaald worden

Minister Grapperhaus: website met valse (Nederlandse) rijbewijzen kan niet uit de lucht gehaald worden
02-08-2018 16:28 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Eind juni stelden een aantal kamerleden vragen over de mogelijkheid om in via een internetwebsite in Polen een vals (Nederlands) rijbewijs te kopen. Minister Ferd Grapperhaus heeft vandaag, donderdag 2 augustus deze vragen beantwoord.

Grapperhaus erkent dat indien er inderdaad personen gebruikmaken van een vals rijbewijs dit een gevaar op de weg zou kunnen opleveren.

Uit cijfers van het RDW blijkt dat van de 25.000 verzoeken tot het omwisselen van een buitenlands rijbewijs voor een Nederlands rijbewijs in 2017 slechts 54 vervalsingen zijn ontdekt. Andersom, bij de omwisseling van een Nederlands naar een buitenlands rijbewijs werden geen vervalsingen ontdekt.

De RDW heeft aangegeven dat wanneer er een vervalsing ontdekt wordt de politie wordt ingelicht. Het is vervolgens aan het Openbaar Ministerie om over te gaan tot vervolging.

De Poolse website uit de lucht laten halen kan Grapperhaus niet. "Voor het uit de lucht halen van websites waar valse rijbewijzen worden aangeboden, moet door het Nederlandse OM een rechtshulpverzoek ingediend worden gericht aan de Poolse autoriteiten met de vraag tot een notice-and-take-down procedure met betrekking tot de betreffende website(s). Gelet op de huidige Poolse wetgeving is een dergelijk verzoek op dit moment iet zinvol", aldus Grapperhaus.

Volgens Grapperhaus is het aan de transportbedrijven om bij indiensttreding van een vrachtwagenchauffeur zijn/haar rijbewijs op geldigheid te checken bij het RDW. Deze controle vindt plaats op basis van het rijbewijsnummer en de geboortedatum van de chauffeur. Daarnaast moeten chauffeurs in het bezit zijn van een bestuurderskaart. "Een Nederlandse bestuurderskaart wordt pas afgegeven door de KIWA na controle van de geldigheid, en daarmee ook de echtheid, van het rijbewijs", vervolgt Grapperhaus.

Via de Nederlandse ambassade in Warschau is contact geweest met het poolse Ministerie van Binnenlandse Zaken en Administratie met vragen over de website die onder andere Nederlandse rijbewijzen verkoopt.

Garpperhaus: "Het Poolse ministerie heeft laten weten dat de relevante Poolse autoriteiten aandacht hebben voor de activiteiten van de bewuste site, maar dat zonder wettelijke verruiming er geen grond is om op te treden tegen deze praktijken. op dit moment is in Polen alleen het opzettelijk gebruik van valse of vervalste documenten in het verkeer strafbaar. het fabirceren of voorhanden hebben van deze documenten niet."

Het Poolse ministerie wil via een wetsvoorstel ook het namaken en wijzigen van officiële documenten strafbaar maken. Na de inwerkingtreding van deze nieuwe wet zal de politie, na de vereiste toestemming van het poolse OM, de personen achter de webwinkel mogen opsporen en vervolgen.