Clicky


Zeven jaar gevangenisstraf voor poging moord op (ex-)schoondochter

Zeven jaar gevangenisstraf voor poging moord op (ex-)schoondochter
02-08-2018 14:07 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

ALKMAAR - De rechtbank heeft een 78-jarige man veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het proberen te doden van zijn (ex)-schoondochter op 15 januari 2018. De man kon niet verkroppen hoe de echtscheiding verliep tussen zijn zoon en de vrouw en vond dat hij moest ingrijpen. Hij wachtte zijn schoondochter op bij haar woning, schoot in haar mond met een luchtdrukwapen en stak haar meermalen met een mes, in arm, hals en borst. Medewerkers van de gemeente die in de buurt werkzaam waren hoorden het gegil van de vrouw en kwamen tussenbeide.

Poging tot moord

Er is voldoende bewijs voor poging moord nu de man van het begin af aan heeft verklaard dat hij zijn schoondochter daadwerkelijk om het leven wilde brengen en daarvoor een plan had bedacht.

Beroep op psychische overmacht verworpen

De advocaat van de man deed een beroep op psychische overmacht. De man kwam tot zijn daad omdat hij in grote angst leefde dat zijn echtgenote en zoon zichzelf iets zouden aandoen als gevolg van de echtscheidingsproblematiek. Deze angst én de zorg over de gezondheid van zijn gehandicapte kleinzoon (die bij de schoondochter woonde) groeiden hem dusdanig boven het hoofd dat hij leefde onder een bovenmenselijke psychische druk. De enige uitweg leek voor hem het doden van zijn schoondochter die, in zijn ogen, de oorzaak was van alle ellende.

De rechtbank volgt dit verweer niet om de volgende redenen. De man heeft in eerste instantie anders verklaard, namelijk dat hij tot zijn daad kwam om te voorkomen dat zijn zoon zijn ex-vrouw iets aan zou doen. Zijn zoon had nog een toekomst voor zich en hijzelf was op leeftijd; het was daarom beter dat hij het misdrijf zou plegen. Pas in een latere fase heeft de man gesproken over zijn angst voor suïcide van zijn echtgenote en zoon en dat hij daarom tot zijn daad kwam. Uit de verklaringen van de echtgenote en de zoon blijkt dat beiden het in de periode voor 15 januari 2018 over suïcide hebben gehad. Zij zijn daar echter nooit concreet over geweest. Bovendien heeft de echtgenote verklaard dat het eind 2017 beter met haar ging. Daarom vindt de rechtbank het niet aannemelijk dat de man op 15 januari 2018 zo’n dwang moet hebben gevoeld dat hij niet anders kon dan het misdrijf plegen.

Smaadschrift

De man wordt ook veroordeeld voor het - samen met een ander of anderen – plegen van smaadschrift, gericht tegen de schoondochter en haar moeder. Hij heeft in de gevangenis een brief opgesteld en die naar buiten gekregen waarin beiden in een kwaad daglicht zijn gesteld en waarin hij heeft beschreven waarom zij het verdienden vermoord te worden. De brief is verzonden naar kranten en diverse instanties. De beide slachtoffers hebben zich – in het licht van wat al op 15 januari 2018 was gebeurd - extra onveilig gevoeld.

Strafoplegging

De rechtbank vindt de feiten buitengewoon ernstig en volgt de eis van de officier vanjustitie. De rechtbank rekent het de man zeer aan dat hij geen enkel moment heeft nagedacht over de gevolgen van zijn daden voor de schoondochter en haar 4 minderjarige kinderen. Uit de slachtofferverklaring die op de zitting is afgelegd blijkt dat de kinderen nog dagelijks last hebben van de gebeurtenissen. Soms kan de hoge leeftijd van een verdachte leiden tot strafvermindering. Hier ziet de rechtbank echter geen reden toe nu zijn leeftijd voor hem juist deels de aanleiding was voor het plegen van het strafbaar feit.

Schadevergoeding

Aan de schoondochter is een bedrag van 17.822,10 euro aan materiële en immateriële schade toegekend.

Zij heeft onder meer schade aan haar gebit doordat een kogel haar mond heeft geraakt en littekens als gevolg van de messteken. Daarnaast heeft zij nog steeds te kampen met ernstige psychische klachten.

Aan de moeder van de schoondochter is 500 euro immateriële schadevergoeding toegekend voor de geestelijke schade die zij heeft opgelopen door de smadelijke brief.