Clicky


Onderzoek: Nederlandse bedrijven betalen structureel veel te veel aan Stichting Reprorecht

Onderzoek: Nederlandse bedrijven betalen structureel veel te veel aan Stichting Reprorecht
02-08-2018 11:55 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Nederlandse organisaties en bedrijven betalen jaarlijks onterecht miljoenen aan Stichting Reprorecht voor kopieën en prints die ze niet gemaakt hebben. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek bij 128 organisaties van I&O Research en in opdracht van Eerlijk Auteursrecht.

Gemiddeld laat Stichting Reprorecht organisaties zestig keer meer betalen dan ze zouden moeten betalen. Ruim 80 procent van de onderzochte organisaties en bedrijven zou zelfs helemaal niets hoeven te betalen.

Stichting Reprorecht stuurt iedere organisatie in Nederland ongevraagd ‘facturen’ voor het opslaan, kopiëren en printen uit een boek, krant of tijdschrift. Stichting Reprorecht brengt daarmee iedere organisatie, elk jaar, honderden tot meer dan honderdduizend kopieën en prints uit een boek, krant of tijdschrift in rekening. Eerder al bleek dat de werkwijze van Stichting Reprorecht door veel bedrijven als misleidend wordt ervaren.

Uit het onderzoek van I&O Research blijkt nu dus ook dat het soort kopieën en prints dat Stichting Reprorecht in rekening brengt, niet of nauwelijks nog wordt gemaakt. Stichting Reprorecht incasseert jaarlijks ongeveer twintig miljoen euro per jaar. Op basis van de onderzoeksresultaten heeft Stichting Reprorecht maximaal recht op een fractie daarvan: 300.000 euro per jaar.

Zowel Eerlijk Auteursrecht als I&O Research heeft veelvuldig onderzoek verricht naar het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal bij Nederlandse organisaties. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengevoegd en geanalyseerd in een meta-analyse. In totaal heeft I&O Research de data gebruikt van bijna 3.000 werknemers, werkzaam bij 128 verschillende organisaties, die gedurende een volledige werkweek hun kopieer en printgedrag hebben geregistreerd.

Gemiddeld is voor maar 0,06 procent van alle gemaakte prints en kopieën toestemming nodig (een vergoeding verschuldigd). Voor het overgrote merendeel van de informatie die opgeslagen, geprint en gekopieerd wordt binnen organisaties, gemiddeld 99,94 procent, is geen aanvullende toestemming nodig. Kopiëren uit boeken, kranten of tijdschriften met het kopieerapparaat, het enige waarvoor Stichting Reprorecht een wettelijk mandaat heeft, komt verhoudingsgewijs nauwelijks nog voor.

Daarnaast hebben veel organisaties vaak rechtstreeks afspraken gemaakt met uitgevers. Voor een kopie hoeft niet dubbel betaald te worden. In het digitale tijdperk is bovendien veel content simpelweg permanent online en vrij beschikbaar. De noodzaak tot opslaan, kopiëren of printen uit een boek, krant of tijdschrift is er nauwelijks nog.

ReproClaim

In maart van dit jaar heeft een grote groep organisaties en bedrijven ‘ReproClaim’ opgericht. Deze bijna honderd organisaties willen hun onterecht betaalde gelden terugvorderen. Iedere organisatie in Nederland kan zich hier nog bij aansluiten. Niet alleen stellen ze te zijn misleid, ze hebben ook de kopieën die door Stichting Reprorecht in rekening zijn gebracht, nooit gemaakt. De resultaten van de analyse van I&O Research ondersteunen de claim van de organisaties.