Clicky


'Rutte, haal resten vermiste militairen terug'

'Rutte, haal resten vermiste militairen terug'
01-08-2018 09:48 | Binnenland | auteur ANP

WEERT - Een veteranenorganisatie wil dat premier Mark Rutte zijn best gaat doen om stoffelijke resten te laten vrijgeven van vijf in Noord-Korea vermiste of gesneuvelde Nederlandse militairen. "Pas dan kan hun familie op waardige wijze eindelijk afscheid nemen van hun dierbare", schrijft de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) aan Rutte.

Het gaat om sergeant Van der Snepscheut, soldaat Moonen, soldaat Knaap, soldaat Deegmulder en soldaat Lamberti. Ze dienden bij het Nederlands Detachement Verenigde Naties. De eerste drie militairen raakten vermist in respectievelijk 1951, 1952 en 1953. Deegmulder sneuvelde in 1951, zijn lichaam bleef achter op het slagveld. Lamberti werd krijgsgevangen gemaakt en overleed in gevangenschap.

In de brief verwijst de veteranenorganisatie naar de recente overdracht van resten van Amerikaanse militairen door Noord-Korea. Dat was zo afgesproken door de leiders van de VS en Noord-Korea, Trump en Kim. "Wij hebben daar verheugd kennis van genomen", aldus de VOKS. Gezien die ontwikkeling doet de organisatie nu een beroep op Rutte.

De Koreaanse oorlog werd uitgevochten van 1950 tot 1953 tussen het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea. De Noord-Koreanen kregen daarbij steun van China en de Sovjet-Unie. Zuid-Korea werd ondersteund door de VN en diverse VN-landen, onder leiding van de Verenigde Staten. Nederland leverde ruim 4700 militairen.

Als het aan de VOKS ligt, worden de resten van de vijf militairen begraven op de VN-erebegraafplaats Tanggok in Busan (Zuid-Korea), waar 117 Nederlanders begraven liggen.

Rutte laat weten de schrijvers van de brief binnenkort te willen ontvangen voor een gesprek en zegt "heel veel begrip te hebben voor de wens van de Korea-veteranen''. Hij tekent daarbij wel aan dat het terughalen van de resten "waarschijnlijk niet eenvoudig te realiseren is''.