Transport Online - 'Aanslag Tadzjikistan door verboden partij'

'Aanslag Tadzjikistan door verboden partij'

'Aanslag Tadzjikistan door verboden partij'
31-07-2018 10:09 | Buitenland | auteur ANP/RTR

DUSHANBE - De regering van Tadzjikistan zegt dat een verboden islamitische partij achter de aanslag zat op een groep fietsers waardoor vier mensen omkwamen, onder wie een Nederlander. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat op basis van een bekentenis van een verdachte die is aangehouden.

Volgens het departement stond de groep die de aanslag pleegde onder leiding van een man die in Iran was getraind. De aanslag is eerder opgeëist door Islamitische Staat (IS).

De verboden partij in kwestie is de Islamitische Wederopstandingspartij van Tadzjikistan. Tot 2015 was de partij de enige legale Islamitische partij. In augustus van dat jaar eiste de regering van Tadzjikistan dat de partij zou stoppen met de "illegale activiteiten''. De partij werd als terroristische organisatie aangemerkt.

De aanslag zondag was in de regio Danghara in het zuidwesten, ongeveer honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Dushanbe. Een groep fietstoeristen werd aangereden door een auto. Onder de vier doden is een 56-jarige Nederlander. Een Nederlandse vrouw (58) raakte gewond.

"Tadzjikistan bevestigt nu dat Nederlander door een terroristische aanslag om het leven is gekomen'', aldus premier Mark Rutte op Twitter. "Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en nabestaanden van deze afschuwelijke aanslag.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,743
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions