Clicky

 
Transport Online - Investeringsaftrek beschikbaar voor aanschaf standairco in vrachtwagen

Investeringsaftrek beschikbaar voor aanschaf standairco in vrachtwagen

Investeringsaftrek beschikbaar voor aanschaf standairco in vrachtwagen
27-07-2018 14:01 | Transport | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Naast de temperaturen buiten lopen ook de gemoederen rond de standairco in vrachtwagens de laatste weken op. Vakbonden zijn het erover eens: heb je geen standairco dan slaap je ook niet in je cabine. CNV Vakmensen riep deze week zelfs op om een hotel te pakken en de factuur naar de werkgever te sturen.

Uit de reacties van chauffeurs blijkt wel dat toch een deel van de chauffeurs een standairco, een airco die zonder draaiende motor te gebruiken is, in de vrachtwagen heeft en relatief koel kan slapen tijdens deze hitteperiode. Maar voor de werkgevers die (nog) geen standairco in hebben laten bouwen in hun vrachtwagens is het volgende misschien een stimulans om dat alsnog te overwegen. 

Investeringsaftrek

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt namelijk ondernemers een investeringsaftrek (EIA) aan voor standairco's in de vrachtwagen. Deze investeringsaftrek is geen subsidie, zoals bijvoorbeeld voor de aanschaf van zonnepanelen geldt, maar een extra aftrek op de winst uit onderneming.

Ir. Karel Haverkorn van Rijsewijk licht desgevraagd toe: "De EIA is een fiscale regeling. Dat betekent dat een verklaring van RVO.nl recht geeft op een extra aftrekpost voor de belasting die de investeerder betaalt over zijn winst. Die aftrekpost is voor 2018 54,5 procent van de investering. De gehele investering kan via de normale regels worden afgeschreven. De aftrekpost is dus extra."

Binnen drie maanden na opdracht melden

Voor de investeringsaftrek zijn wel een aantal voorwaarden van kracht. Zo moet de investering binnen drie maanden na de opdrachtverlening worden gemeld via het E-loket van RVO. Ir. Haverkorn van Rijsewijk benadrukt dat het hier gaat om "de opdrachtverlening en niet om de daadwerkelijke montage of factuur. Het betreft de datum waarop de opdracht gegeven is of dat de leverancier de opdracht bevestigd heeft". 

De investering moet tenminste € 2.500 bedragen om te kunnen worden gemeld. Hieronder valt ook de eventuele accubeveiliging.

"De investering moet voldoen aan de eisen zoals vastgelegd in de energielijst 2018. Voor standairco’s gaat het om de eisen van code 240207. Voor airco’s/warmtepompen in gebouwen gelden andere codes", aldus Ir. Haverkorn van Rijsewijk.

Uiteindelijk is de in de Staatscourant gepubliceerde regeling leidend om te bepalen of een investering in aanmerking komt voor EIA. De EIA wordt jaarlijks aangepast. Dat betekent dat er codes (energiebesparende bedrijfsmiddelen) worden toegevoegd en verwijderd. De nieuwe energielijst wordt meestal eind december gepubliceerd en direct daarna op de site van RVO.nl geplaatst.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions