Clicky


Ultimatum voor Schiphol om massaontslag te voorkomen

Ultimatum voor Schiphol om massaontslag te voorkomen
27-07-2018 10:06 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

SCHIPHOL - FNV Luchtvaart overhandigt Schiphol vrijdagmiddag om 14:30 uur een ultimatum. De vakbond eist dat Schiphol de werkgelegenheid garandeert van circa 300 werknemers die verantwoordelijk zijn voor de dienstverlening aan reizigers met een beperking. De luchthaven heeft tot 27 augustus de tijd om aan de eis te voldoen anders volgen stakingen.

De 300 medewerkers zijn in dienst van Trigion Axxicom Airport Caddy (Axxicom). Maar Schiphol besteedt de dienstverlening weer aan. De vorige aanbesteding leidde in 2007 tot een massaontslag van de betrokken werknemers. Op 23 september wordt de gunning verwacht. Dat kan weer aan Axxicom zijn, maar ook aan een nieuwe partij.

Egon Groen van FNV Luchtvaart: "Het doet er niet toe wie er wint. Schiphol kan en moet gewoon de garantie geven dat de werknemers hun baan behouden. Ze kunnen hun werk bij de winnaar voortzetten. Waarom zouden zij er moeten uitvliegen na een aanbesteding?"

Onlangs werd de eis van de bond in een veel bekeken filmpje op social media onderschreven door reizigers met een beperking en Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA).

Groen vervolgt: "Een ultimatum met deze lange aanzegtermijn is niet gebruikelijk, maar het betreft een kwetsbare groep reizigers. Wij voeren altijd op verantwoorde wijze actie, maar in dit geval heeft Schiphol ruimschoots de tijd om deze bijzondere groep reizigers te informeren, mocht Schiphol niet aan onze eis tegemoet komen."

Schiphol is de meest geliberaliseerde luchthaven van Europa. Dit leidt tot hevige concurrentie tussen bedrijven, die vervolgens druk zetten op de arbeidsvoorwaarden in plaats van op kwaliteit van dienstverlening te concurreren. Groen: "Die concurrentie over de ruggen van werknemers moet echt stoppen. We eisen van de bedrijven, de luchtvaartmaatschappijen en Schiphol dat de race naar beneden wordt gestopt en er vaste banen tegen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden worden gecreëerd."

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)