Transport Online - CNV Vakmensen wint half miljoen euro terug voor ontslagen Bidfood chauffeurs

CNV Vakmensen wint half miljoen euro terug voor ontslagen Bidfood chauffeurs

CNV Vakmensen wint half miljoen euro terug voor ontslagen Bidfood chauffeurs
24-07-2018 15:33 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

ARNHEM - Met de uitspraak van de Arnhemse kantonrechter in hun voordeel heeft vakbond CNV Vakmensen voor een tiental chauffeurs ruim een half miljoen euro terug gewonnen. Een onzorgvuldig doorgevoerde bedrijfsreorganisatie zorgde ervoor dat tien chauffeurs na ontslag bij het Edese distributiebedrijf Bidfood (voorheen DeliXL) alsnog hun transitievergoeding kunnen opeisen.

CNV Vakmensen-bestuurder Roos Rahimi veronderstelt dat de onderneming in hoger beroep zal gaan tegen het vonnis. “Maar ik vermoed tevens dat de zaak daardoor niet verandert en dit vonnis beklijft.”

De kwestie struikelt in de ogen van de kantonrechter op het feit dat de werkgever de baan van de betrokken werknemers opzegde. Werkgever gaf daarbij tevens aan dat ze bij een nieuwe transportonderneming aan de slag zouden kunnen.

Roos Rahimi: “De wijze waarop de werkgever dat deed kwam neer op het beëindigen van het dienstverband. Nadat deze ontslagprocedure was gestart kwam er een arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voorbij, op 30 augustus 2017. Dat was voor deze zaak heel interessant. Want dat stelt namelijk dat mensen, van wie de arbeidsovereenkomst eenzijdig is beëindigd, recht hebben op een transitievergoeding volgens de regels van het Burgerlijk Wetboek. Wij hebben dit aangekaart bij de onderneming, maar die reageerde niet op dat waarschuwingssignaal. Dat was wel degelijk mogelijk geweest binnen de bepalingen van het toen geldende sociaal plan. Enfin, vanwege de lange dienstverbanden van de betrokken chauffeurs is de teruggevorderde – en nu dus toegewezen - totaalsom ruim 520.000 euro.”

Volgens Rahimi was de onzorgvuldigheid van de afwikkeling hoofdpunt in de afweging van CNV Vakmensen om de rechtszaak tegen Bidfood aan te spannen.

“Je kunt nu eenmaal niet lichtzinnig omgaan met je personeel. En dient rekening te houden met alle aspecten als je een reorganisatie overweegt. Niet voor niets zeggen wij als CNV Vakmensen nogal eens tegen werkgevers dat een reorganisatie wel eens duurder kan uitvallen dan een slimmere bedrijfsvoering met dezelfde mensen. In dit specifieke geval was de ontslagpijn voor werknemers extra omdat de belofte van een nieuwe baan bij een andere werkgever te rooskleurig was gemaakt. In weerwil van toezeggingen werden namelijk in die nieuwe dienstverbanden werkzaamheden en werktijden van de mensen verlangd die niet spoorden met die voorspiegelingen.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,319

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions