Transport Online - Lange celstraffen voor nepagenten

Lange celstraffen voor nepagenten

Lange celstraffen voor nepagenten
23-07-2018 14:36 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

MAASTRICHT - Een 41-jarige man uit Heerlen en een 29-jarige man uit Kerkrade zijn vandaag, maandag 23 juli, door de rechtbank Limburg veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Zij hebben onder andere, verkleed als politieagenten, een woning overvallen waarbij de bewoner ernstig gewond is geraakt. 

Beide verdachten hebben op 10 mei 2016, verkleed als politieagenten een bewapende overval gepleegd op een woning in Landgraaf. Dat de bewoners thuis waren, weerhield de verdachten niet. Hun bedoeling hennep te stelen, werd verhinderd omdat een van de bewoners weerstand bood. Een verdachte werd in zijn been, en de ander in zijn bil gestoken. Daarop riep de ene verdachte tegen de ander te schieten op de bewoner. De andere verdachte heeft toen meerdere kogels afgevuurd. De bewoner werd ernstig gewond. De verdachten zijn toen de woning uit gevlucht. Op straat hebben ze een auto onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen te stoppen en de automobiliste moest haar auto afgeven.

Dat de verdachten uit nood hebben geschoten omdat de bewoner hen met een mes stak, volgt de rechtbank niet. De rechtbank oordeelt daarom dat poging doodslag is bewezen. Immers uit het op korte afstand meerdere kogels op de bewoner afvuren, blijkt dat ze de bewoner wilden doden, aldus de rechtbank.

Andere feiten

De verdachten stonden verder nog terecht voor een reeks andere delicten. De 41-jarige man heeft ook een woninginbraak in Den Helder gepleegd. Toen hij daarbij heterdaad door de bewoner werd overlopen, heeft hij geweld tegen de bewoner gebruikt. Ook heeft hij zich met geweld verzet tegen buurtbewoners die hem probeerden aan te houden.

De 29-jarige man heeft verder nog een zeer gewelddadige woningoverval in Brunssum gepleegd. Daarbij werd de bewoner mishandeld en overgoten met benzine. Er werd gedreigd hem in brand te steken als hij geen geld of spullen zou geven. Ten slotte heeft deze verdachte nog een woninginbraak in Duitsland gepleegd, waarbij hij ook de auto van de bewoners heeft gestolen. 

Ook werden in de woning waar de man verbleef meerdere (imitatie)wapens aangetroffen. De verdachte wordt vrijgesproken van een plofkraak op de geldautomaat van de ING bank in Brunssum. Er is daarvoor onvoldoende wettig en overtuigend bewijs.

De rechtbank is van oordeel dat voor beide mannen een lange gevangenisstraf passend is. Beide mannen hebben geen enkel respect voor de eigendommen van anderen. Ze schrikken er niet voor terug om mensen in hun eigen woning met wapen te overvallen. Bijzonder kwalijk is dat de verdachten zich bij de woningoverval in Landgraaf hebben verkleed als politieagenten. Daarmee hebben ze het vertrouwen van de burger in de politie ondermijnd. En daarmee ook de rechtsorde ondermijnd. De rechtbank houdt er bij de straf ook rekening mee dat de mannen al vaker zijn veroordeeld voor ernstige strafbare feiten.

De 41-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaren. De 29-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaren. Ook moeten de verdachten aan de slachtoffers een vergoeding betalen voor geleden schade.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions