Nieuwe Kennis-kraanoplegger voor Baars Transport

Nieuwe Kennis-kraanoplegger voor Baars Transport

NIEUWLAND - Baars Transport uit Nieuwland werkt sinds kort met een nieuwe Kennis-kraanoplegger (type TPD.348.C), geleverd door Pacton Trailers uit Ommen. De drieassige, gestuurde oplegger is specifiek toegespitst op het leggen van leidingen voor baggerzuigers. Hiertoe is de trailer door Pacton onder meer voorzien van extra luchtketels voor persluchtgereedschappen.

Baars in Nieuwland, opgericht in 1934, is een veelzijdig bedrijf met twee takken van dienstverlening: aannemerij van GWW-projecten én nationaal en internationaal transport. In totaal werken er zo'n 100 mensen bij Baars, waarvan ongeveer driekwart bij het transportbedrijf. Het aannemingsbedrijf voert civiele- en milieuprojecten uit, met baggerwerken als specialisme. Het transportbedrijf is gericht op specialistisch vervoer met diepladers, kraanwagens, tautliners en (volume)kippers.

"Hiermee worden onder meer baggerspecietransport, kippertransport, stukgoederenvervoer en overig speciaal transport gerealiseerd. Met het wagenpark van zo'n 60 eenheden worden onder meer werkcontainers, mobiele huisvesting, bouwmachines, steigersystemen, baggermaterieel en volumineuze bouwmaterialen getransporteerd. In de eigen werkplaats verzorgen we onderhoud,keuringen en reparatie van onze machines en materieel", vertelt transportplanner Cor Baars, die al ruim 30 jaar bij de onderneming werkzaam is.

Leidingen leggen

Vervoer en aflevering van buitenproportionele goederen vraagt om gespecialiseerd kraantransport. Baars Transport heeft meerdere bakwagens/combinaties met kraan in het wagenpark, met een capaciteit tot 105 ton/meter. Baars: "Een kraanoplegger is ook een vast en onmisbaar onderdeel van het wagenpark, met name voor het leggen van de leidingen voor baggerwerkzaamheden. De nieuwe Kennis-kraanoplegger - ter vervanging aangeschaft - is speciaal hiervoor gespecificeerd. De twee extra luchtketels bijvoorbeeld, bedoeld om persluchtgereedschappen in te kunnen zetten, zijn onoverkomelijk in dit werk. Door de complete en fraai afgewerkte uitvoering is het een uitzonderlijk mooie Kennis-kraanoplegger geworden."

Optimaal uitgerust

Het was niet het eerste contact tussen Baars Transport en Pacton Trailers uit Ommen, aldus Baars. "We schaften eerder al tautliners en open opleggers aan bij Pacton. Het eerste contact ontstond eigenlijk doordat de vertegenwoordiger bij ons om de hoek woont. Een trailer zoals deze Kennis-kraanoplegger is standaard niet te koop. Je moet goed weten waarvoor een oplegger gebruikt gaat worden en hem daartoe optimaal uitrusten."

Die optimale uitrusting behelst ook onder meer een veelheid aan rongen, zowel overdwars als in het randprofiel, inclusief rongenrekken onder de oplegger en een tweetal rvs-kisten tussen de eerste as en de steunpoten. Daarnaast zijn er twee keer dertien achttons bindogen aan het kopschot, 15 stuks achttons bindogen per zijde, een wagenbrede stophoutbak voor het asstel, touwhaken onder het randprofiel, een zwaailamp op de steun aan de achterzijde, twee werklampen aan de achterzijde en twee bij de steunpoten.

De mechanische trailersteunen van Jost Modul hebben een capaciteit van twee keer 12.000 kg, met twee snelheden en schuif-kantelvoeten. De slijtvaste Hardox-stalen vloer in het middenvak is extra robuust en duurzaam. Het BPW luchtveerstel omvat 3 starre assen met trommelremmen. De achterste twee assen worden gedwongen gestuurd door middel van Pacton tweestangenbesturing vanuit de koppelingsschotel. De koppelingdruk van de trailer is 18.000 kg, de asdruk totaal 30.000 kg, wat een totaal toelaatbaar gewicht oplevert van 48.000 kg.

Persluchtaansluitingen

De nieuwe trailer is voorzien van drie persluchtaansluitingen; aan de achterzijde én links en rechts in het midden van de oplegger, zegt Baars. "De lengte van de trailer tussen kraan en kopschot, 12,30 meter, is afgestemd op de lengte van de leidingen en de Palfinger kraanmastdelen hebben we speciaal laten inkorten - van 16 naar 14 meter - om extra stevigheid te bieden."

De hoofdliggers van het chassis doen tevens dienst als kraangeleiding (kraanspoorbreedte 1.300 mm). De kraan biedt een riante capaciteit van 28 ton/meter. Daarmee is de Kennis-trailer niet alleen zeer geschikt voor het gespecificeerde werk in de natte infrastructuur, maar zijn ook andersoortige volumineuze bouwmaterialen eenvoudig te transporteren. Dankzij twistlockaansluitingen voor een 40 voets of twee 20 voets containers, kunnen ook die getransporteerd worden met de Kennis-kraanoplegger.


Elf nieuwe Scania’s voor Baars Transport

missing-image NIEUWLAND - Baars Transport uit Nieuwland nam recent acht nieuwe Scania’s in gebruik. Later dit jaar komen er nog drie. Baars koos opnieuw voor Scania omdat de truck die men in 2015 kocht (type G450 Highline met een 105t/m k...

Vrachtwagen in brand gevlogen op A50 [+foto]

missing-image UDEN - De brandweer van Uden is maandagmiddag rond 13:45 uitgerukt voor een vrachtwagenbrand op de A50 ter hoogte van Uden. De brandweer schaalde vrij snel op naar “middelbrand” waardoor er een extra eenheid werd opger...

Vrachtwagen in brand op A15 [+foto's]

missing-image GORINCHEM - Op de A15 Nijmegen richting Rotterdam, ter hoogte van Gorinchem, is donderdagochtend een vrachtwagen in brand gevlogen.  De brandweer is inmiddels ter plaatse en meldt dat inmiddels de brand meester is. Wel moe...

Lading op vrachtwagentrailer in brand gevlogen op A58 [+foto]

missing-image ETTEN-LEUR - De lading op een open trailer van een vrachtwagen is dinsdagmiddag door nog onbekende oorzaak in brand gevlogen op de A58. Toen de chauffeur van de vrachtwagen merkte dat zijn lading in brand stond heeft hij n...

Oplegger met kraan op nieuw terrein BrinkXL in Enter in brand gevlogen [+foto]

missing-image ENTER - Op de nieuwe locatie van BrinkXL in Enter is gisteravond de kraan op een oplegger in brand gevlogen.  De brandweer die snel ter plaatse was had de brand snel onder controle. De oplegger heeft flinke schade opgelope...

Transportrisico

Rijverboden

maandag 13 augustust/m zondag 19 augustus:

Voor alle rijverboden van deze week klikt u hier!


Meer rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

facebook twitter LinkedIn Pinterest Volg ons op Instagram!

Tip de redactie
Tip de redactie!