Clicky


Aston Martin werkt aan 'vliegwagen'

Aston Martin werkt aan 'vliegwagen' [+foto's&video]
18-07-2018 16:21 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

FARNBOROUGH - Aston Martin is bezig met de ontwikkeling van een 'vliegende sportwagen'. De Volante Vision Concept kan verticaal stijgen en landen, net als bijvoorbeeld een helikopter. Hij moet elektrisch aangedreven zijn en aan boord zou plek zijn voor drie mensen. De vliegwagen moet sommige taken zelfstandig kunnen uitvoeren, op basis van kunstmatige intelligentie.

In de lucht zou de wagen snelheden boven de 300 kilometer per uur kunnen bereiken. "Zodat je in een half uur van hartje Birmingham naar hartje Londen kunt gaan'', aldus Simon Sproule, marketingbaas van Aston Martin, tegen persbureau Reuters. Birmingham-Londen is 160 kilometer, te vergelijken met de hemelsbrede afstand Groningen-Utrecht.

De conceptauto is deze week gepresenteerd op een luchtvaartbeurs in Groot-Brittannië. Hij is bedoeld voor rijke klanten. "Het is een luxe object, een sportwagen voor in de lucht, dus het prijskaartje zal daar bij passen, met zeven cijfers'', aldus Sproule.

Aston Martin, sponsor van het Formule 1-team Red Bull van Max Verstappen, is niet het eerste bedrijf dat werkt aan een soort vliegende taxi. Onder meer Uber, Airbus, de startup Kitty Hawk en Rolls-Royce werken aan vliegende wagens.