Clicky


easyJet introduceert eerste Airbus A321neo op de Farnborough Airshow

easyJet introduceert eerste Airbus A321neo op de Farnborough Airshow
18-07-2018 13:50 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie [FE]

LONDEN - easyJet viert vandaag de levering van haar eerste Airbus A321neo toestel en markeert deze mijlpaal met een vlucht naar de Farnborough International Airshow.

easyJet CEO Johan Lundgren werd tijdens de inaugurele vlucht vergezeld door de Britse Staatssecretaris voor Transport Chris Grayling, Airbus CEO Tom Enders en President van CFM International Gaël Méheust om de levering van de A321neo te vieren. Met 235 zitplaatsen, heeft de A321neo de grootste capaciteit van de gehele easyJet-vloot. Het toestel vloog met een volledig vrouwelijke crew naar Farnborough.

Iets meer dan een jaar geleden, kondigde easyJet een samenwerking aan met Airbus om 30 bestaande A320neo bestellingen te veranderen in 30 A321neo toestellen met 235 zitplaatsen. Dit was onderdeel van een bestaande easyJet overeenkomst met Airbus uit 2013.

De eerste easyJet A321neo heeft London Gatwick Airport als thuishaven en zal vooral vliegen op drukke routes. In de vakantieperiode zijn dat bestemmingen als Malaga, Alicante en Palma. Het toestel heeft ongeveer 30% meer zitplaatsen aan boord vergeleken met een A320 en zelfs 50% ten opzichte van een A319.

Johan Lundgren, easyJet’s CEO zegt hierover: “We zijn zeer verheugd dat vandaag de eerste A321neo wordt geleverd. Dit grotere toestel stelt ons in staat om onze strategie door te voeren en de groei van onze posities op de leidende Europese luchthavens en luchthavens met schaarse capaciteit te bewerkstellen.’’

“Het zal er ook voor zorgen dat easyJet de laagste operationele kosten in de categorie van vliegtuigen met één gangpad gaat realiseren, met daarbij een besparing van kosten tot wel 9% ten opzichte van een A320neo en ongeveer 21% ten opzichte van een A319.’’

“En van cruciaal belang zijn ook de significante milieu- en operationele voordelen, wat betekent dat we meer stoelen kunnen aanbieden tegen een lager tarief voor mensen die willen reizen naar de meest populaire bestemmingen in Europa – zowel voor vakantie als zaken – terwijl we onze uitstoot en geluidsoverlast verminderen om de impact op de omgeving rondom de luchthavens die we bedienen, te verzachten.”

De A321neo’s worden aangedreven door CFM’s LEAP-1A motoren die ervoor zorgen dat het vliegtuig tot wel 15% bespaart in het brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Vergeleken met eerdere generatie toestellen veroorzaakt de A321neo 50% minder geluid tijdens het opstijgen en landen. De A321neo’s voldoen aan de ICAO Chapter 14 reglementen en hun NOx uitstoot voldoet ook aan de ICAO CAEP/8 regelgeving.

Tom Enders, Airbus CEO zegt: "De A321neo is ons grootste toestel met één gangpad en de grootste in easyJet’s gehele vloot. Met een vloot bestaande uit meer dan 300 Airbus vliegtuigen is easyJet een van de grootste Airbus klanten, en ook zeker een van de meest trouwe klanten. Iedereen bij Airbus is er trots op dat onze vliegtuigen in oranje en wit zijn gehuld, en we willen easyJet’s CEO Johan Lundgren en zijn team van harte feliciteren met het voortdurende succes en de groei van de organisatie.’’

Gaël Méheust, CFM CEO zegt: "Dit is een goede dag in een lange samenwerking met easyJet. In voorgaande jaren hebben zij geweldig werk geleverd om onze LEAP-motoren in hun vloot te integreren. De A321neo, gepaard met de uitstekende operationele voordelen van de LEAP-1A motoren, maken dit vliegtuig tot een echte aanwinst.’’

Chris Grayling, Britse Staatssecretaris voor Transport zei: "Luchtvaart is een belangrijke sector voor de economie van het Verenigd Koninkrijk, maar we moeten wel voor duurzame groei zorgen. Technologische ontwikkelingen zoals het nieuwste easyJet vliegtuig zorgen ervoor dat we stiller, goedkoper en milieuvriendelijker kunnen vliegen.’’

‘’Mede daarom heeft onze regering aangekondigd de ontwikkeling van schonere en duurzame hybride vliegtuigen te financieren en de mogelijkheden voor verdere mogelijkheden voor duurzame groei te onderzoeken.’’

Sinds de levering van easyJet’s eerste A320 15 jaar geleden, heeft de luchtvaartmaatschappij 300 nieuwe vliegtuigen in gebruik genomen, wat betekent dat easyJet op dit moment Europa’s grootste A320 vloot in gebruik heeft. Met de bestelling van de 100 nieuwe neo vliegtuigen is de luchtvaartmaatschappij een van Europa’s grootste afnemers van dit revolutionaire vliegtuig.

easyJet’s totale vloot bestaat in juli 2018 uit 308 vliegtuigen, bestaande uit de Airbus A319 die 156 passagiers kan vervoeren, de A320 die 180 en 196 passagiers kan vervoeren, en de A321 die maar liefst 235 passagiers kan vervoeren.

De A319 toestellen worden geleidelijk vervangen door de A320, op dit moment zijn er al 40 toestellen vervangen. Ook heeft easyJet inmiddels 49 van de 180-zits A320neo toestellen vervangen met de 186-zits toestellen. In de laatste zes maanden zijn er negen A320neo vliegtuigen afgeleverd die circa 7 procent kostenbesparing per stoel opleveren in vergelijking met de A319.

In de aankomende jaren gaat easyJet verdere kostenbesparingen per stoel doorvoeren en de uitstoot per passagier blijven verlagen.

Sinds 2000 heeft easyJet zijn uitstoot per passagier per kilometer met 32 procent kunnen verlagen. easyJet’s nieuwe doelstelling is een 10 procent verlaging in 2022 in vergelijking met 2016, wat een verbetering is van 38 procent in vergelijking met 2000. In het financieel jaar 2017, verlaagde easyJet zijn passagiersuitstoot per kilometer tot 78.62 gram, terwijl dat in het jaar daarvoor nog 79.98 was.