Transport Online - Duitsland gaat Puigdemont uitleveren

Duitsland gaat Puigdemont uitleveren

Duitsland gaat Puigdemont uitleveren
12-07-2018 11:53 | Buitenland | auteur ANP/DPA

SCHLESWIG - Duitsland gaat de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont uitleveren aan Spanje. Justitie liet dat donderdag weten direct na een uitspraak van het gerechtshof in de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

Dat bepaalde dat Puigdemont kan worden uitgeleverd aan Spanje, niet vanwege rebellie maar wel vanwege verduistering van overheidsgelden. Hij zou dat hebben gedaan door een illegaal referendum uit te schrijven over onafhankelijkheid van Catalonië van Spanje.

Puigdemont wordt door Spanje gezocht sinds hij in oktober 2017 de onafhankelijkheid uitriep van Catalonië. De Catalaanse leider vluchtte naar België. Madrid vaardigde een internationaal opsporingsverzoek uit. Puigdemont werd in maart gearresteerd nadat hij vanuit Denemarken de grens met Duitsland was overgestoken. Hij was vrij in afwachting van de gerechtelijke procedure in Duitsland.

Volgens justitie in Spanje heeft het referendum in Catalonië, waarbij een meerderheid voor onafhankelijkheid stemde, 1,7 miljoen euro gekost. Puigdemont wordt van verduistering van overheidsgeld voor dat bedrag beschuldigd maar hij ontkent dat.

Volgens de verdediging van de Catalaanse leider kan Puigdemont door de uitspraak van het Duitse hof in Spanje niet meer voor rebellie worden vervolgd. Die beschuldiging was de zwaarste van de twee. Volgens de advocaten heeft het hof dat nadrukkelijk in de uitspraak gezegd.

De advocaat van Puigdemont in België verklaarde dat zijn cliënt in beroep gaat bij het Duitse Grondwettelijk Hof. Een uitspraak kan nog drie maanden op zich laten wachten, aldus Paul Bekaert.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,686
Diesel1,268

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions