Clicky


OM stopt onderzoek mogelijk geweld Marco Kroon

OM stopt onderzoek mogelijk geweld Marco Kroon
12-07-2018 10:33 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie stopt met het onderzoek naar de uitlatingen van Marco Kroon over een incident in Afghanistan waarbij de majoor iemand zou hebben gedood. "Het onderzoek biedt weliswaar geen definitief uitsluitsel, maar er zijn geen aanknopingspunten gevonden die de gebeurtenissen uit de melding bevestigen", aldus het OM.

Defensie laat weten dat zij nog eens gaat praten met Kroon. Het ministerie wijst erop dat hij zich hoe dan ook niet aan de regels heeft gehouden. Die schrijven immers voor dat een militair zo'n incident meteen moet melden.

Kroon verklaarde dat hij in 2007 in Afghanistan bij een geheime operatie is ontvoerd en mishandeld. Na zijn vrijlating zou hij een van de gijzelnemers hebben opgespoord en gedood. Begin dit jaar heeft Defensie de melding voorgelegd aan het OM, nadat onderzoek door de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) geen uitsluitsel had gegeven. De defensietop hield er al ernstig rekening mee dat de oud-commando zijn verhaal in elk geval deels heeft verzonnen.

Het OM heeft na onderzoek geen aanwijzingen gevonden voor mogelijke strafbare feiten. "Gelet op het ontbreken van aanknopingspunten is het niet opportuun om nader onderzoek - in Nederland of in Afghanistan - in te (laten) stellen." Het onderzoek wordt echter niet helemaal afgesloten maar voorlopig stilgelegd, laat het OM weten. "De kans dat er in de toekomst informatie beschikbaar komt op basis waarvan alsnog een ander (strafrechtelijk) oordeel kan worden gegeven over de melding, is minimaal, maar niet uitgesloten."

Na de verklaring begin dit jaar van de met de Militaire Willems-Orde onderscheiden Kroon, werden uit veiligheidsoverwegingen commando's teruggehaald uit Afghanistan. Het verhaal van de majoor zorgde voor veel commotie.