Stimva: veel ongelukken met buitenlandse vrachtwagenchauffeurs

Stimva: veel ongelukken met buitenlandse vrachtwagenchauffeurs
12-07-2018 08:44 | Ongevallen | auteur ANP

ZOETERMEER - [update 09:41 uur] In 40 procent van de ongelukken en pechgevallen met vrachtwagens zit er een buitenlandse chauffeur achter het stuur. Dit blijkt donderdag uit cijfers van de Stichting Incident Management Vrachtwagens (Stimva), een samenwerkingsverband van TLN, EVO, KNV, Het verbond van Verzekeraars en Rijkswaterstaat.

Stimva registreert alle incidenten met vrachtverkeer op de rijkswegen. De grootste brokkenpiloten zijn volgens de krant Polen (9 procent), Duitsers (5 procent) en Roemenen (5 procent).

Volgens de krant constateert Transport en Logistiek Nederland (TLN) een 'oververtegenwoordiging' van buitenlandse chauffeurs bij ongelukken en pechgevallen. "Wij weten niet wat de oorzaak is en willen dat graag onderzocht hebben", zegt Quinten Visser van TLN in de krant.

Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) noemt de stijging van het aantal ongelukken verontrustend en pleit ervoor dat de overheid laat onderzoeken wat de oorzaken zijn. "Om de zwartepiet neer te leggen bij buitenlandse chauffeurs zonder dat er gedegen onderzoek is gedaan, is te makkelijk. Wij vinden het onderscheid niet relevant en doen graag mee aan een onderzoek naar de oorzaken, want de impact van zulke ongelukken is groot", zegt een woordvoerder van TLN.

Files niet veroorzaakt door vrachtwagens

Files worden vrijwel altijd veroorzaakt door 'dagelijkse drukte' en niet, zoals vaak wordt gedacht, door ongevallen met vrachtwagens. Die zijn maar in 0,4 procent van de gevallen de oorzaak van een verkeersopstopping, terwijl ongelukken met personenauto's en motoren 5,5 procent van de files veroorzaken. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Incident Management Vrachtauto's (Stimva).

In 2017 is het aantal meldingen van een incident met een vrachtwagen sterk gestegen. In driekwart van de gevallen ging het om een pechgeval, het overige kwart betrof een ongeluk.ACTUEEL

Vanwege stiptheidsacties van Franse douaniers zijn er lange wachttijden in Calais. Check hieronder de actuele wachttijden.

Actuele wachttijden

Truckoccasions

Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier