Clicky

 
Transport Online - Defensie koopt munitie met andere landen

Defensie koopt munitie met andere landen

Defensie koopt munitie met andere landen
11-07-2018 17:47 | Binnenland | auteur ANP

BRUSSEL - Nederland gaat munitie voor de marine en de landmacht samen met andere landen aanschaffen. Dat moet niet alleen de prijs drukken, maar er ook voor zorgen dat er genoeg op de plank ligt in geval van een crisis.

Tijdens de NAVO-top in Brussel ondertekende Nederland een intentieverklaring met België, Frankrijk, Italië, Polen, Portugal en Spanje voor de gezamenlijke aankoop en mogelijk opslag van raketten, torpedo’s en andere munitie voor de marine.

Voor de landmacht gaan zestien NAVO-lidstaten en Macedonië munitie aanschaffen. Namens Nederland ondertekent defensieminister Ank Bijleveld hier donderdag afspraken over. Oostenrijk en Finland haken later aan. Het gaat om een breed scala aan munitie, die ook gezamenlijk wordt opgeslagen. De eerste aankopen kunnen nu worden voorbereid.

"Niet alleen met meer geld, maar ook door slimmer samenwerken en gezamenlijk inkopen zorgen we voor een sterkere NAVO en hogere slagkracht'', aldus Bijleveld.

Ook op het gebied van onbemande maritieme systemen wordt samengewerkt. Elf NAVO-landen, waaronder Nederland Duitsland, Italië en Turkije, hebben zich aangemeld. Volgend jaar volgen meer lidstaten. De 'onderwaterdrones’ worden bijvoorbeeld ingezet om mijnen op te ruimen of onderzeeërs op te sporen en te volgen. De samenwerking moet ervoor zorgen dat de systemen met elkaar kunnen communiceren zodat ze bij gezamenlijke operaties kunnen worden gebruikt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,581

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats