Clicky

 
Transport Online - Trump: Duitsland is gevangene van Rusland

Trump: Duitsland is gevangene van Rusland

Trump: Duitsland is gevangene van Rusland
11-07-2018 12:17 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Amerikaanse president Donald Trump heeft op de NAVO-top in Brussel scherp uit gehaald naar Duitsland. "Duitsland wordt volledig door Rusland gecontroleerd. Het land is een gevangene van Rusland."

Trump vindt het onbestaanbaar dat Duitsland nauw samenwerkt met Rusland bij de aanleg van gaspijpleiding Nord Stream 2 en intussen wel wordt beschermd door VS.

Bijna 70 procent van het gas in Duitsland zal zijn gecontroleerd door Rusland, aldus Trump. "Zeg het maar, is dat gepast? Wij beschermen Duitsland, en Frankrijk en al die landen. En dan maken die landen een pijplijndeal met Rusland waarvoor ze miljarden betalen.’’

De pijplijn krijgt ook kritiek van de Europese Commissie en landen als Polen. Duitsland stelt dat het een commercieel project is. NAVO-chef Stoltenberg vindt dat er geen rol voor de NAVO is weggelegd als het gaat om Nord Stream.

De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, ook aanwezig op de top, reageerde vrijwel direct: "We hebben zonder twijfel veel ‘issues’ met Rusland. Aan de andere kant, je moet de communicatielijnen tussen landen of allianties en tegenstanders openhouden.’’

De Amerikaanse president hamert er al maanden op dat de NAVO-landen hun defensie-uitgaven moeten verhogen tot 2 procent van het bruto nationaal product, zoals in 2014 is afgesproken. Trump riep de landen die in zijn ogen te weinig betalen meer te doen. "Niet over een periode van tien jaar, maar onmiddellijk.''

De leiders van de 29 NAVO-landen zijn samen in Brussel voor een tweedaagse top. Ze worden om 13.15 uur begroet door NAVO-topman Jens Stoltenberg, waarna een groepsfoto wordt gemaakt, gevolgd door de openingsceremonie.

De eerste en belangrijkste werksessie begint om 14.30 uur. De leiders zullen instemmen met versnelling van het militaire reactievermogen, verhoging van de paraatheid van de troepen en het bevorderen van een ‘militaire snelweg’ door Europa. Twee nieuwe commandocentra in de VS en Duitsland krijgen groen licht.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions