Clicky


BMC wint ploegentijdrit, Greg van Avermaet in geel

BMC wint ploegentijdrit, Greg van Avermaet in geel
09-07-2018 18:23 | Sport | auteur ANP

CHOLET - Het wielerteam van BMC Racing heeft de derde etappe van de Tour de France gewonnen, een ploegentijdrit van 35,5 kilometer in en rond Cholet. De Belg Greg van Avermaet veroverde door de winst van BMC de gele leiderstrui. Die nam de olympisch kampioen over van de Slowaak Peter Sagan van de ploeg Bora-hansgrohe.

De Belg Philippe Gilbert had heel lang ook nog kans om het geel over te nemen. Zijn ploeg Quick-Step, met Niki Terpstra als motor, strandde in het zicht van de finish met de derde tijd. Gilbert kwam drie seconden tekort.

Tom Dumoulin deed goede zaken voor het algemeen klassement. Zijn ploeg Sunweb werkte een gestroomlijnde tijdrit af, gaf maar 11 seconden toe op BMC van de Australische kopman Richie Porte en werd vijfde. De Limburger klom naar de zevende plaats in de stand op 11 seconden van Van Avermaet.

Team Sky deed het eveneens naar behoren. De Britse formatie van viervoudig Tourwinnaar Chris Froome, die Wout Poels als vrij snel kwijtraakte, was vier tellen langzamer dan BMC en zette daarmee de tweede tijd neer. Froome kon maar weinig van zijn achterstand goedmaken die hij door zijn val in de eerste etappe had opgelopen.

De Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo, met tijdritspecialist Primoz Roglic en medekopman Steven Kruijswijk, verloor veel tijd in het eerste deel van de tijdrit, maar de ploeg herstelde zich redelijk in het tweede deel en arriveerde als twaalfde op 1.15 van BMC.

Sagan lost en verliest gele trui

Drie renners van Bora-hansgrohe, de ploeg van Sagan, verloren onderweg vrijwel gelijkertijd hun drinkbus. De wereldkampioen had daarna moeite met het tempo en moest bij de tweede tijdmeting na 26,5 kilometer lossen.

BMC klokte 38.46 minuten op de 35,5 kilometer. De mannen van Porte fietsten gemiddeld 54,85 kilometer per uur.