Clicky

 EU-controleurs gaan btw en douanerechten bij elektronische handel onderzoeken

EU-controleurs gaan btw en douanerechten bij elektronische handel onderzoeken
05-07-2018 12:00 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

LUXEMBURG - De Europese Rekenkamer verricht momenteel een controle om na te gaan hoe doeltreffend de EU het hoofd biedt aan de uitdagingen van elektronische handel op het gebied van btw en douanerechten. Ze zal het regelgevings- en controlekader van de Europese Commissie voor elektronische handel en samenwerking tussen lidstaten onderzoeken dat ervoor moet zorgen dat btw en douanerechten op elektronische handelstransacties volledig worden geïnd.

De controleurs hebben vandaag een achtergronddocument over de inning van btw en douanerechten op elektronische handel gepubliceerd als bron van informatie voor degenen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

De Europese Unie bevordert elektronische handel om ervoor te zorgen dat bedrijven en consumenten internationaal op het internet op dezelfde wijze kunnen kopen en verkopen als op hun lokale markten. Elektronische handel is echter nog gevoelig voor onregelmatigheden met betrekking tot btw en douanerechten. Dit is direct van invloed op de begrotingen van de lidstaten en indirect op de EU-begroting omdat het de douanerechten en op btw gebaseerde bijdragen van lidstaten vermindert. De Europese Commissie raamt de totale btw-verliezen bij grensoverschrijdende elektronische handel die voortvloeien uit de vrijstelling van zendingen met een geringe waarde op wel 5 miljard EUR per jaar.

“Tot nu toe is de inning van btw en douanerechten bij grensoverschrijdende elektronische handel gevoelig voor onregelmatigheden. De huidige regelingen zijn met name vatbaar voor misbruik door leveranciers van buiten de EU. Dit brengt handelaren uit de EU in een zeer nadelige positie en leidt tot inkomstenverlies voor de EU”, aldus Ildikó Gáll-Pelcz, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor de controle.

Hoewel met de eengemaakte markt de grenscontroles voor handelsverkeer binnen de EU tussen de lidstaten zijn afgeschaft, worden er nog steeds douanecontroles toegepast aan de buitengrenzen van de Unie en worden deze toegepast op alle niet-Uniegoederen die een lidstaat binnenkomen. Diensten die digitaal van buiten de EU worden geleverd, vormen in dit opzicht een bijzonder risico; omdat ze fysiek geen enkele grens overschrijden, worden ze niet onderworpen aan dezelfde controles als goederen die de EU binnenkomen.

De controle omvat bezoeken aan Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Ierland en Zweden. Het verslag zal naar verwachting medio 2019 worden gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats