Clicky


FNV blij dat Europees parlement Mobility Package verwerpt

FNV blij dat Europees parlement Mobility Package verwerpt
04-07-2018 15:53 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

STRAATSBURG - Het Europarlement heeft zojuist in Straatsburg alle onderwerpen van het MobilityPackage afgeschoten en terug verwezen naar de transportcommissie. Willem Dijkhuizen van FNV Transport en Logistiek is blij. "Dit is een overwinning voor de vakbonden en een beloning voor de vasthoudendheid van de FNV. Twee maanden geleden leek het nog kat in 't bakkie richting verdere liberalisering."

De FNV heeft intensief contact gehad met Europarlementariërs en gelobbyd tegen invoering van het MobilityPackage. De nieuwe voorstellen, onder andere gedaan door de Nederlander Wim van de Camp, zouden de doodsteek zijn geweest voor de Nederlandse transportsector en touringcarsector. De plannen zouden hebben geleid tot minder veiligheid voor chauffeurs en andere weggebruikers en keiharde concurrentie door Oost-Europese transportbedrijven.

Goedkope Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs mochten in de nieuwe voorstellen in Nederland werken tegen het loon dat ze in hun eigen land verdienen, in plaats van het loon dat in Nederland in de cao is afgesproken. De voorgestelde verruiming van rijtijden waren voor vrachtwagenchauffeurs en touringcarchauffeurs funest geweest. Het aantal aaneengesloten werkdagen en werkuren zou worden verhoogd, de rusttijden verder verkort en chauffeurs hadden vaker op parkeerplaatsen moeten overnachten.

Brigitta Paas, bestuurder FNV Toer is opgelucht: "We hebben hier keihard voor gewerkt. Gelukkig zijn er in Brussel mensen die snappen wat de impact van deze voorstellen zou zijn voor de dagelijkse praktijk van het wegvervoer. Heel blij dat hier vanmiddag een stokje voor gestoken is. Nu moeten we doorpakken, we moeten echt iets beters krijgen, voor Europa en voor Nederland."

De beslissing van het Europarlement betekent dat onderwerpen als detachering, posting en cabotage allemaal van voren af aan behandeld gaan worden.

Ook werkgeversorganisatie TLN was tegen verruiming van de Europese regelgeving. Eerder zond FNV samen met TLN een position paper naar het Nederlandse parlement, voorafgaand aan de bespreking van dit onderwerp in de Tweede Kamer.