Clicky


Zomerschool voor leerlingen VMBO Maastricht

Zomerschool voor leerlingen VMBO Maastricht
03-07-2018 19:07 | Binnenland | auteur ANP

MAASTRICHT - Leerlingen die getroffen zijn door het eindexamendebacle van VMBO Maastricht kunnen terecht op een zomerschool. De stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) organiseert voor deze leerlingen extra lessen in de zomervakantie, gegeven door docenten van andere scholen. De bedoeling is dat zoveel mogelijk leerlingen nog voor 31 augustus hun diploma halen.

De zomerschool zorgt voor een individueel plan van aanpak per leerling, organiseert de nog in te halen schoolexamens en begeleidt de leerlingen. Over dat plan van aanpak worden ouders en leerlingen woensdag en donderdag bijgepraat. Ze horen dan wat ze nog moeten doen, en wat ze nodig hebben om te kunnen slagen.

Cito zorgt voor de toetsen en ziet toe dat die toetsen aan de eisen voldoen.

De bedoeling is dat zoveel mogelijk leerlingen na de zomervakantie met de vervolgopleiding kunnen beginnen. Leerlingen kunnen tot 31 december gebruik maken van de zomerschool.e

Op 22 juni kregen 354 leerlingen van VMBO Maastricht te horen dat ze alsnog gezakt waren. De Onderwijsinspectie had vastgesteld dat de schoolexamens niet deugden. Leerlingen krijgen woensdag of donderdag te horen welke vakken en lessen ze moeten inhalen en welke toetsen ze opnieuw moeten maken.

Een eindexamen bestaat uit twee onderdelen: het schoolexamen en het schriftelijk centraal examen. Minister Arie Slob van Onderwijs verklaarde dat centrale examen aanvankelijk ongeldig wegens de chaos rond de schoolexamens. Maar later streek hij zijn hand over zijn hart. Als de leerlingen de schoolexamens met succes inhalen, blijft het centrale examen tot 1 januari geldig. Dat hoeven ze dan niet meer over te doen.