Clicky

 
Transport Online - Aldi komt met leeftijdsgrens energiedrankjes

Aldi komt met leeftijdsgrens energiedrankjes

Aldi komt met leeftijdsgrens energiedrankjes
03-07-2018 09:45 | Binnenland | auteur ANP

CULEMBORG - Kinderen onder de veertien jaar mogen binnenkort geen energiedrankjes meer kopen bij Aldi en Lidl. De twee supermarktbedrijven maakten dinsdag kort na elkaar bekend dat ze deze leeftijdsgrens na de zomer instellen.

Bij Aldi gaat de nieuwe regel op 1 oktober in, bij Lidl op 1 september. "De start van het nieuwe schooljaar, dat is voor ons het aangewezen moment'', aldus een woordvoerster van Lidl Nederland. Aldi maakte de maatregel als eerste bekend. Dat trok Lidl over de streep. Organisaties die kritisch zijn over energiedrankjes hopen op een domino-effect.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis noemt het een "mooie stap''. "Gewoon met gezond verstand naar gezond gewicht'', reageerde hij op Twitter.

Foodwatch constateert dat gezond verstand het inderdaad lijkt te gaan winnen van "marketinggeweld'' van producenten. Maar veertien jaar vindt de organisatie wel nog steeds een te lage leeftijdsgrens. In het Verenigd Koninkrijk ligt de grens op zestien jaar en kinderartsen zouden het liefst zien dat de drankjes helemaal niet aan minderjarigen worden verkocht vanwege de gezondheidsrisico's.

In energiedrank zitten veel suikers, cafeïne en andere oppeppende stoffen. Dorstlessers zijn het ook niet: energiedrankjes drogen het lichaam juist uit, aldus het Voedingscentrum, dat eerder tot de conclusie kwam dat kinderen onder de dertien jaar ze niet zouden moeten drinken. Boven de dertien jaar adviseert het centrum hooguit een blikje per dag te nemen. Aldi verwijst naar dit advies.

De woordvoerster van Lidl zegt niet uit te sluiten de leeftijdsgrens in de toekomst te verhogen. "Dit is een eerste stap.'' De supermarktketen besloot onlangs ook al om uiterlijk in 2022 te stoppen met de verkoop van sigaretten.

Foto's

  • TRUCKSPOT DRACHTEN
    Aldi supermarkten
  • J.Roeland
    COOP

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen