Transport Online - Sproeiverbod voor boeren op de Veluwe

Sproeiverbod voor boeren op de Veluwe

Sproeiverbod voor boeren op de Veluwe
02-07-2018 19:39 | Binnenland | auteur ANP

APELDOORN - Boeren op de Veluwe en in de Utrechtse en Gelderse Vallei mogen de komende tien weken niet sproeien met water uit sloten, beken en kanalen. Het verbod is ingesteld omdat de waterafvoer in de verschillende watergangen stagneert door de aanhoudende droogte en hoge temperaturen. Als er nog meer water uit de beken en sloten verdwijnt, kan dat onherstelbare schade aan de natuur veroorzaken, aldus het waterschap Vallei en Veluwe maandag.

Het verbod treft bijna het hele werkgebied van het waterschap. Alleen gebieden langs de Randmeren, de IJssel en de Nederrijn zijn uitgezonderd. Vorige week is al een sproeiverbod ingesteld voor boeren in een deel van Noord-Brabant.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is begonnen met het besproeien van een aantal zogeheten klei-op-veendijken in het gebied. De kleilaag op deze dijken kan uitdrogen en scheuren door hitte, wind en droogte. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat een dijk bezwijkt.

Uit experimenten is gebleken dat preventief besproeien van dijken helpt tegen scheuren. Ook worden kleine barsten in het dijklichaam niet groter. Het schap heeft op een aantal plekken al barsten ontdekt, maar volgens een woordvoerder is er nergens ernstige schade. Omdat het nog geruime tijd droog lijkt te blijven, is nu besloten te gaan sproeien, zegt hij.

Het schap vaart voorlopig twee keer per week met een bootje langs de kades van de Grecht, de Wierickes, de Bijleveld, de Grote Heicop en de Geer om ze te beregenen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,621
Diesel1,290

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions