Transport Online - Flesje water kan autobrand veroorzaken

Flesje water kan autobrand veroorzaken

Flesje water kan autobrand veroorzaken
01-07-2018 00:07 | Binnenland | auteur ANP

ROERMOND - De brandweer in Roermond waarschuwt mensen dat een flesje water in de auto kan leiden tot brand. Als de zon erop schijnt, kan het water als vergrootglas werken en brand veroorzaken. Laat daarom nooit een flesje water liggen in het volle zonlicht in de auto, waarschuwt de brandweer zaterdag. Volgens de Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft voor zover bekend een dergelijke situatie zich in Nederland nog nooit voorgedaan.

De brandweer baseert zich op een waarschuwing van collega’s uit het Amerikaanse Oklahoma. Die maakten gewag van een Amerikaan uit Idaho, die bij terugkeer van zijn lunchpauze zag hoe rook uit de middenconsole van zijn auto kwam. Hij had een flesje water in de auto laten liggen.

"In een test die is uitgevoerd door Oklahoma's Midwest City Fire Department, versterkt het zonlicht de warmte via een waterfles met 120 graden. Hoewel het vuur zich relatief traag ontwikkelt is het toch belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Leg nooit een flesje water op de autostoelen en in het volle zonlicht om een mogelijke brand te voorkomen’’, aldus de brandweer Roermond.

Het gaat hier om een bekend fenomeen, stelt de Veiligheidsregio. "Dit kent iedereen wel uit zijn kinderjaren waarbij je met een vergrootglas zonlicht concentreert op één punt en daar probeert brand te maken. In zijn algemeenheid kan worden gesteld, dat voorwerpen die zonlicht sterk kunnen concentreren op een gemakkelijk brandbaar oppervlak, onder bepaalde omstandigheden brand zouden kunnen veroorzaken.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,671
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions