Clicky


Wereldkampioen Duitsland verliest van Zuid-Korea en is uitgeschakeld op het WK

Wereldkampioen Duitsland verliest van Zuid-Korea en is uitgeschakeld op het WK
27-06-2018 18:00 | Sport | auteur ANP

KAZAN/JEKATERINENBURG - Voor Duitsland is het WK in Rusland op een complete mislukking uitgelopen. De wereldkampioen verloor van Zuid-Korea (0-2) en moet de mondiale eindronde voor het eerst al na de groepsfase verlaten.

Voor de verandering was het niet Duitsland, maar Zuid-Korea dat scoorde in blessuretijd. De scheidsrechter dacht nog even dat Kim Young-gwon buitenspel stond, maar de Nederlandse videoscheidsrechter Danny Makkelie zag dat dit niet het geval is. Nog dieper in blessuretijd maakte Son Heung-min de afgang van de Duitsers compleet.

Niet Duitsland, maar Zweden en Mexico zijn de ploegen uit poule F die doorgaan naar de achtste finales. Het elftal van bondscoach Joachim Löw volgde onbedoeld het voorbeeld van Frankrijk, Italië en Spanje. Die landenploegen strandden in 2002, 2010 en 2014 ook als wereldkampioen al in de groepsfase.

Na het verloren eerste groepsduel met Mexico (0-1) voorkwam Toni Kroos in de 95e minuut van de ontmoeting met Zweden (2-1) dat zijn ploeg na twee wedstrijden al kansloos was voor een langer verblijf in Rusland. Tegen de fitte Koreanen bleef een dergelijke ontsnapping uit. Zo eindigden de Duitsers als vierde en laatste in de poule.

De wereldkampioen van 2014 stelde opnieuw zwaar teleur in weer een andere formatie. Löw maakte dit keer geen plaats vrij voor Thomas Müller. Hij koos voor Leon Goretzka en liet Mesut Özil, Sami Khedira en Mats Hummels ook terugkeren in zijn elftal. De wijzigingen leverden niet het gewenste resultaat op. De regerend wereldkampioen opende traag en kwam nauwelijks tot uitgespeelde kansen.

In de openingsfase van de tweede helft kreeg Goretzka eindelijk een kans om zijn uitverkiezing waar te maken. Hij mocht vrij inkoppen, maar stuitte op doelman Cho Hyun-woo. Löw reageerde meteen toen hij hoorde dat Zweden afstand aan het nemen was van Mexico. Hij bracht spits Mario Gómez voor middenvelder Khedira en Goretzka moest wijken voor Müller. Duitsland was veel in balbezit, heel veel zelfs. Maar Zuid-Korea kreeg alle kansen om de wereldkampioen met counters pijn te doen. Diep in de slotfase leek Hummels de Duitsers voor de zoveelste keer vlak voor tijd te redden. Helemaal vrij voor het Koreaanse doel kopte hij over, waarna de Koreanen in blessuretijd genadeloos toesloegen.