Clicky

 'Maaltijdkoeriers zijn blije freelancers’

'Maaltijdkoeriers zijn blije freelancers’
27-06-2018 17:24 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Fietsende maaltijdbezorgers zitten helemaal niet te wachten op het strakke keurslijf van een arbeidscontract. Freelancen is veel beter op de praktijk van de koerier toegesneden en heeft bij koeriersbedrijf Deliveroo tot veel nieuwe aanmeldingen van zogeheten ‘riders’ geleid.

Dat betoogde de advocaat van Deliveroo woensdag in een rechtszaak die fietskoerier Sytze Ferwerda (20) tegen het bedrijf heeft aangespannen. Deliveroo is per 1 februari afgestapt van het loondienstmodel en werkt uitsluitend nog met freelancers.

Volgens Ferwerda is er sprake schijnzelfstandigheid. Deliveroo gedraagt zich nog steeds als werkgever, meent hij, maar het bedrijf heeft zich met de huidige werkwijze ontdaan van de bijbehorende verplichtingen jegens zijn werknemers. Ferwerda wil terug in loondienst en op die manier verzekerd zijn bij arbeidsongeschiktheid en van doorbetaling bij ziekte. De rechter beslist daar op 23 juli over.

De rechtszaak vond plaats onder grote belangstelling, onder meer van een delegatie van de Jonge Socialisten, de jongerenorganisatie binnen de PvdA. Ook PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk was aanwezig. Deliveroo bleef in de rechtszaal zijn "model van schijnzelfstandigheid" verdedigen, vindt hij. "Deliveroo probeert er alles aan te doen om van haar werkgeversverplichtingen af te komen. Alle risico’s voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo.”

Volgens Deliveroo-advocaat Maartje Govaert was het gebrek aan flexibiliteit bij het koeriersbedrijf voor veel 'riders' reden te stoppen met het werk. Zij wees erop dat ook Ferwerda ruimschoots gebruikmaakt van de vrijheden die werken bij Deliveroo hem biedt. Koeriers mogen zich laten vervangen, voor de concurrent werken en opdrachten weigeren. Er is geen leiding, toezicht of controle.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats