Transport Online - Opnieuw stakingen bij DAF, VDL Nedcar en in Nijmegen voor metaal-cao

Opnieuw stakingen bij DAF, VDL Nedcar en in Nijmegen voor metaal-cao

Opnieuw stakingen bij DAF, VDL Nedcar en in Nijmegen voor metaal-cao
27-06-2018 13:45 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

NIJMEGEN - Opnieuw gaan medewerkers van de DAF-fabriek en de VDL Nedcar-fabriek in Born staken, deze keer voor 48 uur. De stakingen beginnen donderdagavond laat. Ook leggen metaalwerkers uit de regio Nijmegen voor minimaal 24 uur hun werk neer. Dat doen ze uit onvrede over het uitblijven van een goede cao voor de metalektrobedrijven.

Bij DAF wordt voor de derde keer gestaakt in korte tijd. De fabriek in Born van VDL Nedcar, waar de Mini’s worden geproduceerd, staakt voor de tweede keer. Ook de bedrijven uit de regio Nijmegen staken alweer voor de tweede keer.

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal: "De medewerkers hebben na de massale stakingsbijeenkomsten van vorige week, geen enkel voorstel van de FME voorbij zien komen. Daarom hebben onze leden bij DAF, VDL Nedcar en uit de regio Nijmegen opnieuw gekozen om te staken. Ze roepen daarmee hun werkgevers op om kleur te bekennen en zich uit te spreken voor een goede en aantrekkelijke cao. Met een jaarlijkse loonstijging van 3,5 procent voor iedereen en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren. Dat is absoluut noodzakelijk om de metaal aantrekkelijk en toekomstbestendig te maken voor de nieuwe generatie metaalwerkers."

Er wordt gestaakt door leden van FNV Metaal, CNV Vakmensen, VHP2 en De Unie. Behalve een goede loonsverhoging, eisen ze ook een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen daardoor juist gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Bolster: "In een vitale, aantrekkelijke sector moet je een vast contract kunnen krijgen voor structureel werk en komt er een einde aan de doorgeslagen flexibilisering. Ook hoort hoger personeel een goede loonsverhoging te krijgen, want schaars technisch personeel moet behouden blijven voor de metaalsector."

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals VDL Nedcar, DAF, Thales, Fokker, Siemens en Scania.

Foto's

 • Palty - Dronten
  Palty - Dronten
 • Heerkens
  Heerkens
 • Postma
  Postma
 • Marc Eymael
  Veldwezelt Transport

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,895
Diesel1,525

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen