Transport Online - Juncker naar Witte Huis voor handelsgesprek

Juncker naar Witte Huis voor handelsgesprek

 Juncker naar Witte Huis voor handelsgesprek
27-06-2018 13:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gaat naar het Witte Huis om met president Donald Trump te praten over de verstoorde handelsrelatie tussen de EU en de VS. Gesprekken om een geschikte datum te vinden zijn gaande, zei Junckers woordvoerder woensdag. Juncker had Trump vorige maand op de G7-top in Canada aangeboden snel langs te komen, om de communicatiekanalen open te houden en handelsproblemen op te lossen.

De Trump-regering heeft importheffingen opgelegd voor Europees staal en aluminium, waarop de EU de tarieven op een reeks Amerikaanse producten heeft verhoogd. Trump dreigt met nieuwe heffingen op Europese auto’s en auto-onderdelen, waarmee het conflict zou kunnen ontaarden in een echte handelsoorlog.

Ook deze eventuele nieuwe heffingen worden wat Juncker betreft onderwerp van gesprek. Hij zei onlangs dat Trump hem op de G7-bijeenkomst een genadeloze "killer'' had genoemd.

Onderhandelingen tussen de VS en de EU liggen momenteel stil. De verhouding met de Amerikanen komt donderdag ook aan de orde op de top van EU-regeringsleiders in Brussel. "Ondanks onze onvermoeibare inspanningen om de eenheid van het Westen te bewaren, staan de trans-Atlantische relaties onder immense druk door het beleid van president Trump’’, schrijft EU-president Donald Tusk in zijn uitnodigingsbrief.

"Helaas gaat de verdeeldheid verder dan handel’’, verwijst de Poolse oud-premier naar Trumps afwijzing van het klimaatakkoord en de Iran-deal. "Ik geloof dat, hoewel ik er het beste van hoop, dat we er klaar voor moeten zijn om onze unie voor te bereiden op worstcasescenario’s'', aldus Tusk.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,686
Diesel1,268

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions