Zaak tegen oliebedrijven om klimaat verworpen

Zaak tegen oliebedrijven om klimaat verworpen
26-06-2018 10:26 | Buitenland | auteur ANP/RTR

SAN FRANCISCO - Een federale rechtbank in Californië heeft een zaak verworpen die was aangespannen door de steden Oakland en San Francisco tegen grote olie- en gasconcerns als Shell, ExxonMobil en BP over klimaatverandering. Volgens de rechter is het probleem te breed om te worden beslist in de rechtszaal.

De steden hadden de bedrijven, met ook Chevron en ConocoPhillips, vorig jaar voor de rechter gesleept. Zij vinden dat ze moeten meebetalen aan waterkeringen die als gevolg van de stijgende zeespiegel nodig zijn om de steden te beschermen tegen overstromingen. De bedrijven zouden grotendeels verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering doordat zij de afgelopen jaren aanhoudend investeerden in fossiele brandstoffen. De energiereuzen zouden vooraf van de gevaren en risico's hebben geweten, maar niets hebben gedaan om de productie in te dammen of het verbruik van fossiele brandstoffen te beteugelen.

De rechter gaf aan dat met deze kwestie binnen- en buitenlandse beleidsbesluiten zijn gemoeid, die buiten de invloed liggen van de rechtbank. Wel erkende de rechter dat de klachten reëel en wereldwijd zijn.

Shell had eerder al gezegd de rol van energie in klimaatverandering lang geleden te hebben erkend en de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs te ondersteunen. "Maar we geloven dat klimaatverandering een brede maatschappelijke uitdaging is die moet worden aangepakt met degelijk overheidsbeleid en veranderingen bij het publiek, en niet via de rechtbank."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,759
Diesel1,463

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden