Clicky


Carolijn Brouwer schrijft geschiedenis in Volvo Ocean Race

Carolijn Brouwer schrijft geschiedenis in Volvo Ocean Race
24-06-2018 18:09 | Sport | auteur ANP

DEN HAAG - Carolijn Brouwer heeft als eerste Nederlandse vrouw de zeilrace om de wereld gewonnen. De 44-jarige prof uit Scheveningen ging met haar Chinese team Dongfeng in Den Haag als eerste over de finishlijn van de elfde en laatste etappe. Daarmee verzekerde de boot van de Franse schipper Charles Caudrelier zich van de eindzege in de dertiende editie van de Volvo Ocean Race.

Hij won in 2012 de titel voor de eerste keer. Met Brouwer schreven ook Marie Riou (Frankrijk) en Justine Mettraux (Zwitserland) geschiedenis, al zeilden deze twee in tegenstelling tot hun Nederlandse teamgenoot niet in alle etappes mee. "Als één van de eerste vrouwen de Ocean Race winnen. Ja, dat is een droom die uitkomt. Het is mijn ultieme doel'', zei Brouwer eerder deze maand tegen de NOS.

De legendarische zeezeiler Conny van Rietschoten won met zijn bemanning de zeilrace om de wereld in 1978 en in 1982. In 2006 won namens Nederland weliswaar ABN Amro I, maar op dat jacht zaten toen geen Nederlanders aan boord.

Brouwer deed voor de derde keer mee aan de zeilrace om de wereld. De in Leiden geboren zeilster maakte ruim twintig jaar geleden al furore in de Europe-klasse. Ze werd in dit bootje onder meer twee keer wereldkampioen (1996 en 1998). Daarna nam Brouwer drie keer zonder eremetaal deel aan de Olympische Spelen. In 2001 debuteerde ze in de zeilrace om de wereld (zevende). In 2014 ging Brouwer opnieuw van start in de mondiale uithoudingsproef voor mens en materiaal (zesde).

Met Dongfeng zette Brouwer van alle zeven boten de meest constante reeks neer in de tocht over ruim 80.000 kilometer, die vorig jaar op 22 oktober in Alicante begon. Het Chinese jacht, met de Nederlandse oudgediende Marcel van Triest als navigator op de wal, ging uitgerekend in Den Haag voor de eerste keer winnend over de finish en die primeur was meteen goed voor de ultieme triomf.

Het winnende scenario was voor de start donderdag vanuit Gothenburg duidelijk: de eerste boot die van het leidende trio Brunel/Mapfre/Dongfeng over de finishlijn in de Den Haag zou aankomen, zou de eindzege pakken. Nooit eerder in de 45-jarige geschiedenis van de zeilrace om de wereld was de strijd zó spannend. Zelfs op ongeveer drie uur van de finish voor de Nederlandse kust viel de afloop nog nauwelijks te voorspellen.