Transport Online - Odfjell aansprakelijk gesteld voor aanvaring

Odfjell aansprakelijk gesteld voor aanvaring

Odfjell aansprakelijk gesteld voor aanvaring
24-06-2018 15:56 | Aanvaringen | auteur ANP

ROTTERDAM - Het Havenbedrijf Rotterdam stelt de eigenaar van de tanker die zaterdag ongeveer 200 ton stookolie lekte aansprakelijk. Waarvoor de eigenaar, Odfjell, precies aansprakelijk wordt gesteld, moet nog nader worden bepaald, zegt een woordvoerder van het Havenbedrijf. "Op een later moment gaan we bekijken wat we op ze gaan verhalen.’’

De eerste prioriteit ligt volgens de woordvoerder bij het opruimen van de olie en de zorg voor de dieren die ermee zijn besmeurd. De meeste olie ligt in de Derde Petroleumhaven in de Rotterdamse haven, waar de lekkage plaatsvond. Ondanks geplaatste olieschermen is de olie toch verder verspreid, van Hoek van Holland tot de Spijkenisserbrug en tot de Beneluxtunnel. "Deskundigen verwachten dat de opruimwerkzaamheden tenminste dagen, zo niet weken gaan duren, maar mogelijk langer", aldus het Havenbedrijf.

Het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat, de verantwoordelijken voor respectievelijk de havenbekkens en de waterwegen, werken volgens het Havenbedrijf nu een plan van aanpak uit voor het opruimen van de olie door een gespecialiseerd bedrijf. Rijkswaterstaat coördineert samen met de Dierenambulance en de Vogelbescherming ook de opvang en reiniging van besmeurde vogels. De brandweer heeft ondertussen boten en extra beschermingsmiddelen ter beschikking gesteld voor het redden van de dieren.

Het reinigen van het oppervlaktewater in de Derde Petroleumhaven heeft bij het opruimen volgens het Havenbedrijf nu prioriteit. "Pas daarna kunnen schepen worden gereinigd in een speciale wasstraat zodat ze weer schoon en veilig aan het scheepvaartverkeer kunnen deelnemen."NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions