Clicky

 Rome: reddingsschip Lifeline met bootvluchtelingen moet maar naar Nederland

Rome: reddingsschip Lifeline met bootvluchtelingen moet maar naar Nederland
21-06-2018 16:46 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het reddingsschip Lifeline, dat bootvluchtelingen oppikt in de Middellandse Zee, staat niet in het Nederlandse Kadaster geregistreerd. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Aan het schip wappert wel een Nederlandse vlag.

Italië weigert het schip, dat enkele honderden migranten aan boord heeft, en zegt dat het dan maar naar Nederland moet varen. Maar volgens het ministerie staat Nederland er buiten.

Om de Nederlandse 'nationaliteit' te krijgen, moet een schip worden aangemeld bij het Kadaster. Als dat is gebeurd, kan de eigenaar een zogeheten zeebrief aanvragen, waarmee het schip mag varen op internationale wateren, zoals de Middellandse Zee. Dan moet het schip zich ook houden aan Nederlandse wetten en heeft Nederland een verantwoordelijkheid als zogeheten vlaggenstaat.

De eigenaar, een Duitse hulporganisatie, zegt dat het wel degelijk in Nederland is aangemeld, maar dan als "sportschip". Het Watersportverbond, dat verantwoordelijk is voor de registratie van dit soort schepen, mag vanwege de privacy niet zeggen of de Lifeline daar is ingeschreven, laat een woordvoerster weten.

De migratie vanuit Afrika is dit weekeinde het onderwerp van een ingelaste Europese top in Brussel. Premier Mark Rutte woont die namens Nederland bij.

Foto's

  • Kyle
  • Fremantle Highway
  • Fremantle Highway
  • Fremantle Highway
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats