Clicky


 


Ontsnapte leeuw uit dierentuin Planckendael in Mechelen doodgeschoten

Ontsnapte leeuw uit dierentuin Planckendael in Mechelen doodgeschoten
21-06-2018 16:07 | Buitenland | auteur ANP

MECHELEN - Een leeuwin die donderdagochtend was ontsnapt uit haar verblijf in een dierentuin in België is doodgeschoten. Na drie uur van vergeefse pogingen om het roofdier te verdoven liep de leeuwin in de richting van enkele bezoekers die zich hadden verscholen in een niet volledig afsluitbare treinwagon op het terrein. "Uiteindelijk was het gevaar voor de mensen te groot'', aldus de directie van de dierentuin Planckendael in het Vlaamse Mechelen.

De leeuwin was erg onrustig geworden na de twee mislukte verdovingspogingen. Op advies van deskundigen en de politie is toen de "zeer moeilijke beslissing'' genomen het dier te doden.

Mogelijk kon de leeuwin uit haar verblijf ontsnappen door een menselijke fout. Hoe de ontsnapping kon gebeuren wordt de komende dagen onderzocht.

"Het weinige publiek dat aanwezig was, is meteen geëvacueerd en is nooit in gevaar geweest'', twitterde het park eerder op de dag. De dierentuin opende zijn poorten weer om 12.15 uur, niet lang na het fatale schot. Ongeveer tien bussen met schoolkinderen hadden toen al rechtsomkeert gemaakt.

Volgens de dierentuin heeft het noodplan goed gefunctioneerd. "We hebben er echt alles aan gedaan om onze leeuw te verdoven. Uiteraard had iedereen een andere afloop van de gebeurtenissen gewild. De verslagenheid bij de aanwezige bezoekers en het personeel is dan ook groot.''

De Vlaams minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) vindt het doodschieten van de leeuw "verschrikkelijk'' en niet uit te leggen. Hij wil een onderzoek naar de beslissing van de politie om het dier te doden. Ook dierenrechtenorganisatie GAIA is ontstemd en vraagt zich af of de politie zich niet te veel heeft laten leiden door "een cowboymentaliteit’’ "Ik heb de indruk dat hier knoeiers aan het werk zijn geweest, aldus voorzitter Michel Vandenbosch.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions