Transport Online - Onderzoeksraad: industrieterrein Chemelot Geleen moet veiliger

Onderzoeksraad: industrieterrein Chemelot Geleen moet veiliger

Onderzoeksraad: industrieterrein Chemelot Geleen moet veiliger
21-06-2018 10:12 | Algemeen | auteur ANP

GELEEN - Het industrieterrein Chemelot in Geleen is niet veilig genoeg. Het veiligheidsniveau moet omhoog, zeker als het complex wil groeien. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) donderdag.

De raad deed onderzoek na een reeks incidenten in korte tijd. In 2016 kwam iemand om het leven door een brand en tot drie keer toe kwamen gevaarlijke stoffen vrij. De veiligheid schoot tekort, aldus de onderzoekers: "Inspectie en onderhoud waren niet altijd op orde, werkinstructies werden niet nageleefd en mogelijke risico’s werden niet geïdentificeerd.'' Bovendien zijn de chemische installaties verouderd. Ze worden onderhouden, maar niet gemoderniseerd.

Chemelot is ongeveer 8 vierkante kilometer groot. Er zijn meer dan honderd chemische bedrijven gevestigd, zoals DSM en SABIC. Ook is er een campus voor duizenden onderzoekers en studenten. Eromheen liggen meerdere woonwijken. Elk bedrijf is afzonderlijk bezig om zich aan de wetten en regels te houden, zegt de OVV, maar "een overkoepelende visie op veiligheid van Chemelot als geheel ontbreekt’’.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft de provincie Limburg een tik op de vingers. Die heeft niet goed vastgesteld "naar welk niveau van veiligheid wordt gestreefd’’, hoe Chemelot dat niveau moet halen en wat de provincie daaraan doet.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,742
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions