Clicky

 
Transport Online - Rutte gaat niet in op vragen over Shell-deal

Rutte gaat niet in op vragen over Shell-deal

Rutte gaat niet in op vragen over Shell-deal
19-06-2018 16:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Premier Mark Rutte wil niet ingaan op vragen over een vermeende belastingdeal waardoor Shell de afgelopen jaren miljarden euro's aan dividendbelasting zou hebben ontweken. Dergelijke afspraken met bedrijven worden in vertrouwen gemaakt, benadrukt hij. "Het is uitgesloten dat ik daar in een openbaar debat op inga. Dat verhoudt zich niet met de wet.''

Rutte zei het "ongemak'' van de Tweede Kamer te begrijpen en te delen. Hij is wel bereid bepaalde informatie in vertrouwen met de Kamer te delen. Waarschijnlijk wordt volgende week een debat gehouden waarin ook andere kwesties met betrekking tot de dividendbelasting aan bod komen. Het kabinet wil die belasting op de winstuitkeringen van bedrijven aan hun aandeelhouders afschaffen.

Aanvankelijk wilde Rutte niet zelf naar de Kamer komen. Hij stuurde staatssecretaris Menno Snel (Financiën) naar het wekelijkse vragenuur om vragen te beantwoorden van onder anderen SP-leider Lilian Marijnissen. De oppositie nam daar evenwel geen genoegen mee, en kon daarbij ook op begrip rekenen van Ruttes eigen VVD.

Door eenmaal in de Kamer niet inhoudelijk op de gestelde vragen in te gaan, ergerde Rutte de oppositie opnieuw. "Dit is geen fraaie vertoning van de minister-president'', aldus GroenLinks-voorman Jesse Klaver. PVV-leider Geert Wilders sprak van "een totale schertsvertoning'' en vergeleek Rutte met "een klein kind dat niet naar de tandarts wil''.

Rutte zelf hield evenwel vol dat het niet aan hem was om vragen over de vermeende deal met Shell te komen beantwoorden. "We hebben in het kabinet een taakverdeling en dit raakt echt aan de staatssecretaris van Financiën.''

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden