Beurzen in mineur door dreiging handelsoorlog

Beurzen in mineur door dreiging handelsoorlog

AMSTERDAM - De Europese beurzen gingen dinsdag fors omlaag. De beurshandel bleef in de ban van een dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De twee economische grootmachten dreigen met nieuwe importheffingen op elkaars goederen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent lager op 554,38 punten. De MidKap verloor 0,8 procent tot 794,60 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,4 procent in.

De Amerikaanse president Donald Trump zette de handelsrelatie met China verder op scherp met zijn dreigement om 10 procent extra belasting te heffen op Chinese goederen. Die heffingen moeten gaan gelden als Peking zijn tegenmaatregelen niet terugdraait.

Grootste dalers bij de hoofdfondsen op het Damrak waren staalconcern ArcelorMittal en chipmachinemaker ASML met verliezen van 3,1 en 2,8 procent. Levensmiddelenconcern Unilever was de enige stijger met een plus van 0,2 procent.

In de MidKap stonden de chipbedrijven ASMI en Besi onderaan met verliezen van 3,2 en 2,6 procent. Air France-KLM (plus 2,3 procent) was de sterkste stijger. De Franse vakbonden hebben een eerder aangekondigde vierdaagse staking bij Air France opgeschort. De bonden willen wachten op de benoeming van de nieuwe topman bij moederbedrijf Air France-KLM.

Eurocommercial Properties zakte 0,6 procent. De verhuurder van winkelpanden heeft een aanvraag voor een secundaire notering in Brussel ingediend. Het vastgoedfonds zegt geen nieuwe aandelen uit te zullen geven en behoudt zijn primaire notering in Amsterdam.

Op de lokale markt verloor Esperite 0,9 procent. Het stamcelbedrijf stelt de publicatie van zijn jaarverslag over 2017 wederom uit. Adyen klom 1,7 procent tot 418 euro. Kempen verlaagde het advies voor het betaalbedrijf, dat vorige week een spectaculair beursdebuut maakte. Het koersdoel bedraagt 320 euro.

In Londen stonden de mijnbouwers en grondstoffenbedrijven onder druk door de vrees voor een escalatie van het handelsconflict. BHP Billiton, Rio Tinto, Glencore en Anglo American verloren meer dan 2 procent. Het Britse warenhuis Debenhams kelderde ruim 8 procent na een nieuw winstalarm.

De euro was 1,1537 dollar waard, tegen 1,1608 dollar op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 64,99 dollar. Brentolie zakte 0,4 procent in prijs tot 75,01 dollar per vat.


Mnuchin: handelsoorlog VS-China on hold

missing-image WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin heeft zondagavond op de zender Fox News gezegd dat de handelsoorlog tussen zijn land en China voorlopig stilligt. De Amerikaanse importheffingen op Chinees...

VS en China dreigen met nieuwe importheffingen

missing-image WASHINGTON - De Verenigde Staten en China hebben elkaar opnieuw gedreigd met nieuwe importheffingen en tegenmaatregelen, nadat beide landen vrijdag ook al extra heffingen aankondigden. De Amerikaanse president Donald Trump...

China belooft meer goederen uit VS te kopen

missing-image WASHINGTON - De kou tussen China en de Verenigde Staten lijkt enigszins uit de lucht nu de Chinezen plechtig hebben beloofd meer Amerikaanse goederen te zullen kopen. Dat verklaarden de partijen na dagen van overleg in Washin...

Trump: handelsoorlog al lang geleden verloren

missing-image NEW YORK - De Verenigde Staten hebben handelsoorlogen al lange tijd geleden verloren. Met die opmerking verdedigde president Donald Trump andermaal zijn beleid om stevige importtarieven op Chinese goederen in te stellen. Die ...

Nikkei keldert door vrees handelsoorlog

missing-image TOKIO - De aandelenbeurs in Japan ging vrijdag hard onderuit. Vooral de bedrijven die veel zaken doen met China gingen in de uitverkoop na de extra importmaatregelen van de Verenigde Staten tegen de op een na grootste economi...

Transportrisico

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden
Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

facebook twitter LinkedIn Pinterest Volg ons op Instagram!

Tip de redactie
Tip de redactie!