Beurzen in mineur door dreiging handelsoorlog

Beurzen in mineur door dreiging handelsoorlog
19-06-2018 11:50 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De Europese beurzen gingen dinsdag fors omlaag. De beurshandel bleef in de ban van een dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De twee economische grootmachten dreigen met nieuwe importheffingen op elkaars goederen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent lager op 554,38 punten. De MidKap verloor 0,8 procent tot 794,60 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,4 procent in.

De Amerikaanse president Donald Trump zette de handelsrelatie met China verder op scherp met zijn dreigement om 10 procent extra belasting te heffen op Chinese goederen. Die heffingen moeten gaan gelden als Peking zijn tegenmaatregelen niet terugdraait.

Grootste dalers bij de hoofdfondsen op het Damrak waren staalconcern ArcelorMittal en chipmachinemaker ASML met verliezen van 3,1 en 2,8 procent. Levensmiddelenconcern Unilever was de enige stijger met een plus van 0,2 procent.

In de MidKap stonden de chipbedrijven ASMI en Besi onderaan met verliezen van 3,2 en 2,6 procent. Air France-KLM (plus 2,3 procent) was de sterkste stijger. De Franse vakbonden hebben een eerder aangekondigde vierdaagse staking bij Air France opgeschort. De bonden willen wachten op de benoeming van de nieuwe topman bij moederbedrijf Air France-KLM.

Eurocommercial Properties zakte 0,6 procent. De verhuurder van winkelpanden heeft een aanvraag voor een secundaire notering in Brussel ingediend. Het vastgoedfonds zegt geen nieuwe aandelen uit te zullen geven en behoudt zijn primaire notering in Amsterdam.

Op de lokale markt verloor Esperite 0,9 procent. Het stamcelbedrijf stelt de publicatie van zijn jaarverslag over 2017 wederom uit. Adyen klom 1,7 procent tot 418 euro. Kempen verlaagde het advies voor het betaalbedrijf, dat vorige week een spectaculair beursdebuut maakte. Het koersdoel bedraagt 320 euro.

In Londen stonden de mijnbouwers en grondstoffenbedrijven onder druk door de vrees voor een escalatie van het handelsconflict. BHP Billiton, Rio Tinto, Glencore en Anglo American verloren meer dan 2 procent. Het Britse warenhuis Debenhams kelderde ruim 8 procent na een nieuw winstalarm.

De euro was 1,1537 dollar waard, tegen 1,1608 dollar op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 64,99 dollar. Brentolie zakte 0,4 procent in prijs tot 75,01 dollar per vat.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden