Transport Online - Eigen rijder Leo de Haas heeft nog steeds scherpe 'Blik op de weg'

Eigen rijder Leo de Haas heeft nog steeds scherpe 'Blik op de weg'

Eigen rijder Leo de Haas heeft nog steeds scherpe 'Blik op de weg'
16-06-2018 21:32 | Transport Online | auteur Marcel van der Voort

HARDENBERG -  Leo de Haas (59) is voormalig presentator en producent van het populaire televisieprogramma 'Blik op de weg' en tegenwoordig eigen rijder. Zo maakt hij als vrachtwagenchauffeur voor zijn eigen transportonderneming QB Cars zondag een rit naar Frankrijk en Portugal.

“Ik heb 28 mei van dit jaar mijn papieren gehaald om als zelfstandig chauffeur te kunnen werken, omdat ik het leuk vind. En centjes wil verdienen”, begint de Haas zaterdagmiddag te vertellen aan Transport Online.

“Sinds 1982 heb ik mijn groot rijbewijs en later ook de benodigde papieren, zoals Code 95 gehaald. Het allermaal netjes bijgehouden. Voor het televisieprogramma 'Blik op de weg' deed ik het eigen vervoer met trekkers en opleggers. Ook handelde ik in auto’s en gebruikte daarvoor transportertjes”, voegt hij eraan toe.

Autohandel

De Haas: “Ik heb een tijd de autohandel gedaan en kreeg steeds meer interesse om verder te gaan in de transport. Daarom heb ik een investering gedaan en de autohandel gestopt. Het geld voor een handgeschakelde MAN met zestien versnellingen heb ik bij elkaar geschraapt. De auto is net klaar en de vergunningen zijn aangevraagd.”

"Ik heb de papieren voor eigen rijder gehaald bij het Beroeps Vervoer College (BVC). Bij het schriftelijke deel, dacht ik aanvankelijk: ‘Dat doe ik wel even.’ Dat viel niet mee. Vooral de financiële bedrijfsvoering is pittig.”

Zelf rijden

“Ik zit zelf achter het stuur van de vrachtwagen. Bij mijn productiebedrijf had ik 35 mensen in dienst. Dat doe ik niet meer, die tijd is geweest”, verklaart hij.

De Haas richt zich op transporten van het, zoals hij het zelf omschrijft: ‘zwaardere, hogere en langere spul.’ "Ik rij vooral internationaal. Dat wil niet zeggen dat ik binnenlandse ritjes afsla.”

“Wat ik nu doe lijkt een hele grote stap. Toch valt dat mee. Ik was eerder al chauffeur, fotograaf, cameraman en vervolgens presentator en producent. Toen kwam de crisis en ging mijn productiebedrijf failliet. Ik kwam eruit zonder schulden en zonder geld. Ik ben 59 jaar en moet mijn boeltje verdienen. Het werk voorheen was met stress, in de vrachtwagen heb ik dat niet. Rijden is heel leuk. Vooral de vakmanschap van de vent achter het stuur maakt het verschil.”

Rijgedrag

In ‘Blik op de weg’ bracht De Haas het rijgedrag in beeld. Wat voor rijgedrag komt hij vandaag de dag op de weg tegen? “Ik vind dat het redelijk meevalt. Natuurlijk onthoud je de mafketels. De rest rijdt best netjes. Uiteraard zie je wel eens in het buitenland een trekker met 125 km/u langs scheuren met een grote stofwolk achter zich. Dan denk ik: Wat gebeurt er als die remmend moet sturen? Of die containerjongens die een beetje op de gok bezig zijn.”

Televisie comeback?

Is er een televisiecomeback mogelijk met de Haas in de transportbranche? “Nee, ik pieker er niet over. Ik ben per ongeluk toentertijd presentator geworden omdat er geen geld was om iemand in te huren.” Even later zegt hij toch: “Je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt. Hoewel ik er niet op uit ben.”

Verder toekomstplannen op grote schaal zegt de Haas nu niet te hebben. Er komt misschien nog een aanhanger bij.

Het thuisfront reageert positief op zijn carrièremove. “Ze vinden het prima. Mijn vrouw is advocate en heeft het zelf ook druk. Mijn zoon klaagt wel eens en vraagt zich af of hij mij nog wel regelmatig zal zien. Maar in de tijd van het productiebedrijf was ik vaak ’s nachts om half drie pas thuis.”

Een grapje

“De mensen uit mijn omgeving dachten eerst dat ik een grapje maakte met mijn plannen om eigen rijder te worden”, laat hij weten. Dan komt het gesprek op oud-politicus Fred Teeven die tegenwoordig buschauffeur is. Vergelijkbaar met de situatie van de Haas. “Ik ken Fred en weet dat hij er ontzettend veel plezier in heeft en het ook voor de centjes doet.”

De Haas is een liefhebber van oldtimers. Van jongs af aan al. En die liefde is altijd gebleven.

Nog herkend?

Wordt de televisiepresentator van weleer sinds hij in de transport werkt nog herkend op straat. “Het grappige is dat mensen mij niet meteen meer van gezicht herkennen, omdat ik tegenwoordig een bril en een baard heb. Alleen zodra ik mijn mond opendoe en begin te praten, komt die herkenning. En vragen de mensen wel eens of ik die presentator van Blik op de weg ben”, besluit Leo de Haas.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,306

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions