GroenLinks wil enquête over afschaffen dividendbelasting

GroenLinks wil enquête over afschaffen dividendbelasting
16-06-2018 10:12 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat er een parlementaire enquête moet komen over het coalitiebesluit om de dividendbelasting af te schaffen. Directe aanleiding voor het pleidooi, dat Klaver zaterdag naar de overige fractievoorzitters en het presidium van de Tweede Kamer heeft gestuurd, is berichtgeving in Trouw over een afspraak tussen Shell en de Belastingdienst uit 2005. Ook de SP spreekt daar schande van.

Aandeelhouders van buiten Nederland zijn geen dividendbelasting verschuldigd als ze zogeheten B-aandelen Shell kopen. Volgens het olie- en gasbedrijf is daar niets mis mee, maar hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek stelt dat de gebruikte constructie in strijd lijkt met de wet.

Volgens Klaver hangt rond de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting "de geur van vriendjespolitiek. Dit is niet hoe een democratie hoort te werken. Er gaat iets helemaal verkeerd als één bedrijf zo machtig is dat het zijn eigen regels mag maken. In een rechtsstaat staat niemand boven de wet", stelt hij.

SP-leider Lilian Marijnissen spreekt van een "stinkende deal" en noemt premier Mark Rutte "een loopjongen van het grootkapitaal die het geld en de macht van de rijkste 10 procent beschermt''. Rutte heeft wat haar betreft "wat uit te leggen, dat mag hij komende week in de Kamer doen."

Zowel GroenLinks als SP vindt dat de Staat ruim 7 miljard euro die Shell-aandeelhouders aan dividendbelasting vermeden zouden hebben alsnog moet innen.

ChristenUnie en CDA vragen staatssecretaris van Financiën Menno Snel om een overzicht van zogeheten belastingrulings, zoals de afspraken met de Belastingdienst worden genoemd, over de laatste 15 jaar. Ze willen weten hoeveel van die rulings betrekking hebben op de dividendbelasting en zijn benieuwd of weleens is gebleken dat dergelijke deals niet voldeden aan de wet- en regelgeving.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden