Transport Online - Provincie Utrecht versnelt aanpak verkeersveiligheid

Provincie Utrecht versnelt aanpak verkeersveiligheid

Provincie Utrecht versnelt aanpak verkeersveiligheid
14-06-2018 10:06 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - De provincie Utrecht maakt meer haast met het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers. Zij heeft daartoe de versnellingsagenda verkeersveiligheid opgesteld. Die bevat een stimuleringsregeling om gemeentelijke wegen veiliger te maken, zorgt voor extra inzet op educatie en voorlichting en geeft beter inzicht in de verkeersveiligheid op provinciale wegen.

Met de versnellingsagenda geeft Gedeputeerde Staten gehoor aan een motie van Provinciale Staten. Die vroeg het college eerder extra te investeren bovenop het vastgestelde uitvoeringsprogramma. Ook speelt het college daarmee in op de recente plannen van de minister van Infrastructuur en Waterstaat om de verkeersveiligheid op andere provinciale wegen te vergroten.

Gedeputeerde Dennis Straat: “We moeten op meerdere fronten van de verkeersveiligheid extra inzetten. Ik ben blij dat Provinciale Staten dat nadrukkelijk gevraagd hebben en dat minister Van Nieuwenhuizen provincies en gemeenten extra wil helpen. Het totaal aantal verkeersslachtoffers is afgelopen jaar op zich verder gedaald. Maar het aantal ongevallen onder bijvoorbeeld fietsers nam in 2017 voor het eerst in tijden licht toe. Een versnelling en een slimme mix van maatregelen is nodig.”

Gemeentewegen en educatie

Het grootste deel van de ongevallen gebeurt op gemeentelijke wegen. De provincie wil € 2 mln. euro per jaar beschikbaar stellen om gemeenten te stimuleren om hun infrastructuur veiliger te maken. De gemeenten worden betrokken bij het opzetten van deze regeling.

Vorig jaar en dit jaar wordt het provinciale programma voor verkeerseducatie en voorlichting ook in de negen voormalige BRU-gemeenten aangeboden. Daarmee werd de doelgroep en het aantal scholen van dat programma ongeveer verdubbeld. De versnellingsagenda stelt voor om dit programma vanaf 2019 verder voort te zetten. Daar is structureel € 0,5 mln. per jaar extra budget voor beschikbaar.

Provinciale wegen

Voor de provinciale wegen ontwikkelt de provincie nog dit jaar een interactieve database die beter en breder inzicht moet geven in welke factoren voor onveiligheid zorgen, zodat we gerichter maatregelen kunnen nemen. In die tool brengen we naast de ongevalscijfers ook factoren in beeld die bij kunnen dragen aan de onveiligheid op een weg, zoals de rijsnelheden en de wijze waarop de weg is ingericht.

Bermverharding

Daarnaast verwacht de provincie Utrecht maximaal €1,5 miljoen extra subsidie van het Rijk te krijgen op grond van het nieuwe plan van de minister. De provincie Utrecht wil dit dat geld besteden aan het verharden of veiliger maken van bermen.

Projecten 2018 - 2019

In 2018 legt de Provincie, volgens de bestaande planning voor provinciale wegen, op twee kruispunten een rotonde aan om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het betreft het kruispunt van de N204 met de G. van de Valk Bouwmanstraat bij Linschoten en de kruising van de N212 met de N463 tussen Woerden en Vinkeveen.

Daarnaast wordt, zoals eerder bekend gemaakt, voor fietsers van en naar de Geerkade in Wilnis de oversteek van de N212 veiliger gemaakt door op de N212 een middeneiland aan te brengen. Dat stelt fietsers in staat om in twee etappes over te steken. Deze projecten zijn aanbesteed en worden in 2019 afgerond.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,742
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions